Министерският съвет е взел решение да се допита до Конституционния

...
Министерският съвет е взел решение да се допита до Конституционния
Коментари Харесай

Кабинетът пита Конституционния съд за правомощията на главния прокурор

Министерският съвет е взел решение да се допита до Конституционния съд с искане за наложително пояснение на главния закон, обвързвано с пълномощията на основния прокурор. Това разгласи министърът на правосъдието Крум Зарков на брифинг след съвещанието на служебния кабинет.

„ В същото искане молим да се разгласи за неконституционно наредба от Закона за правосъдната власт, свързано с разпорежданите от прокуратурата инспекции. Това е нещо, което аз разгласих като приоритет като встъпих в служба “, съобщи министърът и изясни причините на отрасловото ведомство за желаното пояснение.

„ Според нас е налице прекалено разширение на надзора на основния прокурор върху всички сфери на ръководство на страната и всички органи на властта, което е в прорез с разделянето на управляващите.

Въпросът, който е насочваме, е: „ Допустимо ли е основният прокурор, осъществявайки контрол за правда над прокурорите, да им разпорежда осъществяване на инспекции за съблюдаване на законността върху всички сфери на ръководство и на всички административни равнища “, посочи Зарков по отношение на наличието на питането към Конституционен съд, илюстрирано с ред практики – да вземем за пример инспекциите за притежателите на разрешителни за оръжия, за средствата за поправки на пътната настилка, инспекция на дотациите на политическите партии. Все значими въпроси, само че с налице ред органи, които да реализират контролна активност, добави още Зарков.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР