Министерския съвет одобри проекта на Закон за изменение и допълнение

...
Министерския съвет одобри проекта на Закон за изменение и допълнение
Коментари Харесай

Кабинетът одобри кардинарлните промени в българската енергетика

Министерския съвет утвърди плана на Закон за изменение и допълнение на Закона за енергетиката. Според текстовете на закона се планува цялостна либерализация на пазара на едро на електрическа сила до края на 2023 година, а битовите консуматори остават до 2026 година на контролирани цени на тока.

Освен това ще бъде основана съответна формулировка за енергийната беднотия, както и ще бъде прекъсната ролята на НЕК като публичен снабдител и ще се отстранен квотите на производители за контролирания пазар.

Като мярка за отбрана на потребителите на енергийни услуги ще има опция за подписване на контракти с закрепен период и на закрепена цена и на контракти с динамична цена на електрическата сила – за клиенти с „ умни “ електромери. Тяхната дълготрайност ще бъде най-малко една година

Разработените оферти вкарват формулировка и критерии за „ енергийна беднотия “ за семействата за задачите на либерализацията на пазара и предпочитано отнасяне на попадащите в обсега на дефиницията семейства при финансиране на планове за енергийна успеваемост, прецизират от Министерския съвет.

Припомняме, че измененията в Закона за енергетиката бяха оповестени за публично разискване в края на месец юли.
 https://www.economic.bg/bg/a/view/zakonoproekt-predvijda-kardinalni-promeni-v-energetikata Законопроект планува съществени промени в българската енергетика
 
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР