Министерски съвет защити лобистките интереси на фирми-строители на магистрала Струма“

...
Министерски съвет защити лобистките интереси на фирми-строители на магистрала Струма“
Коментари Харесай

За Земята предупреждават, че с промени в закона за бюджета завършването на магистрала Струма може да започне с пари на пенсионерите от Сребърния фонд

Министерски съвет отбрани лобистките ползи на фирми-строители на автомагистрала „ Струма “ с промяна в закона за бюджета, която мина на първо четене, предипреждават през днешния ден в прессъобщение до медиите от екологично съдружие " За Земята ". С нея се дава възможност договорите на ГБС и Громахолд да се финансират с парите на пенсионерите от Държавния фонд за гарантиране резистентност на държавната пенсионна система. Предложението за изменение е входирано в Народното събрание на 30 май 2023 и е част от закона за бюджета за 2022 година, който има за цел да удължи действието му до приемане на бюджет за актуалната година. На 6 април 2023 година Агенция „ Пътна инфраструктура “ подписа контракти за строителство на лот 3.2. на автомагистрала Струма в региона на Креснески пролом с компаниите ГБС и Громахолд на стойност почти 1,2 млрд лв.. В сумата е включен и контролът по осъществяването. Условие за влизането им в действие е обезпечаването на предплатеното заплащане от  приблизително 120 млн. лв. или 10% от общата стойност. Именно тази сума сега Министерски съвет се пробва да обезпечи.  Проблемните параграфи и плануваните промени в Закона за използване на разпореждания на закона за държавния бюджет на Република България за 2022 година, са, както следва:
- С изменение на член 11, алинея 4 на Закона за използване на държавния бюджет 2022 година се дава опция да се финансират договорите със средства от националния бюджет преди да има утвърждение от Европейската комисия за плановете и стратегии с европейско съфинансиране.
- С анулацията на параграф 15 от Преходни и заключителните разпореждания на Закона за използване на държавния бюджет 2022 г.се дава опция да се финансират договорите, като се отблокират средствата от Държавния фонд за гарантиране резистентност на държавната пенсионна система и средствата по стратегии и планове на Европейския съюз.
- С прибавянето на член 11, алинея 2, т. 9 на Закона за използване на държавния бюджет 2022 година се дава нужния законов претекст за такова решение на Министерски съвет на съображение на неотложни разноски, свързани със сигурността, живота, здравето на хората – с който да се стимулира изключителното и незабавно финансиране на двата контракта.  Предвиденият за строителство вид на автомагистрала „ Струма “, включен в тях, не дава отговор и на минималните условия за сигурност на автомагистрала. Също по този начин не е минал и утвърден след наложителна оценка за пътна сигурност според член 3 на Директива 2008/96/ЕО по отношение на ръководството на сигурността на пътните инфраструктури. Строежът на автомагистрала „ Струма “ отвън Кресненския пролом можеше към този момент да е в ход, в случай че Министерство на районното развиване беше стартирало нова процедура по оценка на въздействието върху околната среда. След дългогодишното си ръководство, държавното управление на ГЕРБ изрично отхвърли да одобри, че съгласно българското и европейското законодателство последният сектор би трябвало да е отвън предпазената околност. „ Гражданските организации от коалиция „ Да спасим Кресненски пролом и Кресна “ призоваваме народните представители – в случай че тези противоречиви алинеи бъдат признати, да се одобри и текст в закона, недопускащ финансиране на Лот 3.2 на Автомагистрала Струма с бюджетни средства преди извънредно утвърждение на Европейската комисия. “, споделя Андрей Ковачев от СДП Балкани. Само преди дни служебният районен министър Иван Шишков изясни, че строителството на автомагистралата през Кресненския пролом е трябвало да стартира, с цел да не изтече ОВОС-а от 2017 година. Но неведнъж Комисията е заявявала, че не утвърждава този Оценка на въздействието върху околната среда и няма да финансира правата и в този момент служебният кабинет търси разновидности за започването на строителството.
  Спасяването на Кресненския пролом е над 20-годишна акция – идея, зад която застанаха биолози, природозащитници и природолюбители, неправителствени организации. Личности, като алпиниста Боян Петров и някогашния министър-председател Кирил Петков. Кресненският пролом е мястото с най-високо биологично многообразие в България на напълно дребна повърхност - да вземем за пример единствено пеперудите на квадратен километър са 122 типа. Срещат се общо 3500 типа флора и фауна. Проломът е мощно уязвима и нежна екосистема на границата на умерения и средиземноморския климат и доста стеснен кулоар за връзка сред двете зони и предпазени типове живеещи в тях от двете зони по долината и скатовете на пролома. Проломът е значим миграционен път за мечката и вълка сред Пирин и планините на границата с Македония. За локалните хора разновидността на ГЕРБ от 2017 година ще докара до липса на безвреден локален път до селата Стара Кресна и Ощава, до аграрни земи и пасища. Всички лозя, градини и пасища вътре в Кресненски пролом по Закона за придвижване по пътищата ще станат изцяло недостъпни за локалните хора. Ще бъдат унищожени най-ценните аграрни земи на Кресна. Ще стане невероятно практикуването на рафтинг и визитата на пролома от туристи. Както и за хората – по този начин и за дивите животни, интензивният директен трафик по пътя през пролома, води до гибел и произшествия – проблем, който може да се реши единствено с извеждане на директния трафик по магистрално трасе (с всички условия и качества на магистрала) отвън пролома, а пътят през пролома да остане местен. Проектът за трасе през Кресненския пролом, който ще коства на държавния бюджет 1,2 милиарда лв., действително не e автомагистрала, а първокачествен път, няма да усъвършенства сигурността на придвижването през дефилето, в остро несъгласие е с ползите на локалните поданици за достъп до административни и здравни услуги в Благоевград, както и ще унищожи одобрени поминъци в Кресненското дефиле - авантюристичен туризъм, винарство и земеделие.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР