Министерски съвет увеличи допълнително с 27 млн. лв. субсидиите за

...
Министерски съвет увеличи допълнително с 27 млн. лв. субсидиите за
Коментари Харесай

Министерски съвет подпомага с 27 млн. лв. и нерентабилните превози

Министерски съвет усили в допълнение с 27 млн. лева дотациите за междуселищните транспорти . Това са дотациите за по този начин наречените нерентабилни транспортни линии. Така всички хора, без значение дали живеят в огромен или дребен град, малко или огромно село, ще имат обезпечен превоз. Това сподели вицепремиерът и длъжностен министър на превоза Христо Алексиев на брифинг в Министерски съвет.

Той показа и понижението на цените на картите за градския превоз за възпитаници и пенсионери, като посочи, че мярката ще важи от 1 февруари до края на 2023 година и ще коства 73 млн. лева на бюджета. От 1 февруари всички деца ще пътуват гратис в публичния градски превоз и в междуселищния превоз, а всички възпитаници ще пътуват със 70% понижение. Увеличени са и обезщетенията за картите на градския превоз за пенсионерите от 20 на 40%.

На въпрос на News.bg дали има заплаха, откакто синдикатите на авто и електротранспорта заявиха, че са подготвени на протест, в случай че заплатите им не бъдат индексирани, Алексиев съобщи, че Столична община има правото на своя лична политика във връзка с превоза. " Дали това не е прекомерно популистка мярка, която да ощети други звена на градския превоз.

Аз чакам Столична община да вземе решение и учащи, и пенсионери, откакто страната добави тези средства, да пътуват гратис ", сподели Алексиев.
 Донев с взор към 2 април и енигматично предизвестие към небрежните
Донев с взор към 2 април и енигматично предизвестие към небрежните

Министерски съвет дава 73 млн. лева за публичен превоз - понижава цената на картите

" Работи се по мярката за ваучерите за горива и тя би трябвало да бъде оповестена през февруари месец. " вицепремиерът и министър на превоза Христо Алексиев увери публицистите, че държавното управление не се е отказало от продължаването на мярката за отстъпка при горивата, само че тя към този момент ще бъде таргетирана - ориентирана към уязвимите групи.

Припомняме, че до края на предходната година всички зареждащи гориво получаваха гориво. Тези 25 стотинки отстъпка гориво я получаваха хора, които имат персонални коли, а тези, които нямаха опция да си разрешат скъпи коли, бяха подценени ", разяснява още един път Алексиев.

Според него служебното държавно управление работи върху антиинфлационните ограничения , които обаче би трябвало да бъдат ориентирани най-уязвимите групи. Мярката за горивата не е на пауза, работи се по нея, само че законодателят би трябвало да одобри един законов текст, като след приемането му следва сериозна работа той да бъде въведен, с отчитане на опциите на бюджета и цялата нормативна база, изясни транспортният министър.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР