Министерски съвет прие решение за подготовката и произвеждането на изборите

...
Министерски съвет прие решение за подготовката и произвеждането на изборите
Коментари Харесай

МС одобри план-сметката за подготовката на изборите 2 в 1 през юни

Министерски съвет одобри решение за подготовката и произвеждането на изборите за Народно заседание и за членове на Европейския парламент от Република България на 9 юни 2024 година . Това оповестиха от държавната пресслужба.

Организационно-техническата подготовка на изборния развой е предоставена на министъра на превоза и известията, в това число дейностите по координиране с ЦИК на изискванията и реда за изработването, доставката и съхранението на изборните бумаги и материали, както и съхранението на техническите устройства за машинното гласоподаване.

Министърът на вътрешните работи пък ще провежда осъществяването на дейностите от компетентността на Министерство на вътрешните работи по отношение на подготовката и произвеждането на изборите. Министърът на финансите следва да внесе в Министерския съвет план на цена, по която партиите, обединенията и инициативните комитети заплащат предизборните излъчвания по Българската национална телевизия и Българското национално радио и техните районни центрове.

Дейността по правенето на изборните описи ще бъде отговорност на министъра районното развиване и благоустройството. За провеждането на изборите зад граница грижата има външният министър. Министърът на правораздаването ще провежда дейностите по подготовката и произвеждането на изборите в местата за отнемане от независимост. На правосъдния министър се разпорежда също издаването на наказателните постановления по член 496, алинея 3, изречение второ от Изборния кодекс.

Министърът на електронното ръководство има задачата да провежда активността по техническото обезпечаване на видеонаблюдението и видеозаснемането по член 57, алинея 1, т. 34 от Изборния кодекс, в това число като подписва нужните за задачата контракти.

Съгласно държавното решение отрасловите министри следва да осведомят министър-председателя за хода на подготовката на изборите до оповестяването на изборните резултати.

На днешното съвещание на държавното управление бе утвърдена и план-сметката за разноските по подготовката и произвеждането на. Одобрените средства са в размер на 98 179,4 хиляди лв..

Дейностите, които ще се финансират с тях, включват: подготовка и печатане на изборните списъци; закупуване и разработване на нужните изборни бумаги и материали, в т. ч. пликове за гласоподаване, протоколи, удостоверения и др.; логистично обезпечаване на регионалните и общинските администрации и на администрацията на Министерския съвет; хонорари на членовете на общинските и секционните изборни комисии; обезпечаване на гласуването в чужбина; обезпечаване на охранителните мероприятия от Министерството на вътрешните работи с оглед запазване на публичния ред и сигурност; осъществяване на разяснителна акция за правата и отговорностите на жителите и метода на гласуване; образование на членовете на секционните изборни комисии; обезпечаване на действия по видеонаблюдението и видеозаснемането на изборния процес; образуване тук-там за гласоподаване в държавните учебни заведения и други

Правителството има подготвеност да обезпечи нужните средства при подписване от страна на Централната изборна комисия на контракти за логистика и техническа поддръжка на профилирани устройства за електронно машинно гласоподаване, както и за други материали и съпътстващи действия за застраховане на машинното гласоподаване, гласуването с хартиени бюлетини, компютърната обработка на данните от гласуването в изборите и издаването на бюлетин с резултатите от изборите.

Актът на държавното управление е в осъществяване на член 18 от Изборния кодекс. Необходимите средства за финансирането на утвърдените с план-сметката разноски ще се обезпечат за сметка на плануваните разноски по централния бюджет за 2024 година.
 Главчев ще се бори против пазаруването на гласове на изборите
Главчев ще се бори против пазаруването на гласове на изборите

Служебното държавно управление остава невъзмутимо в напрегната предизборна кампания
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР