Министерски съвет прие днес постановление, с което забрани износа на

...
Министерски съвет прие днес постановление, с което забрани износа на
Коментари Харесай

Александър Николов за Лукойл: Откъде накъде едно юридическо лице ще поставя под въпрос политиката на държава-членка на ЕС?

Министерски съвет одобри през днешния ден разпореждане, с което забрани износа на модифицирани нефтопродукти от съветски нефт, докарван по море и това ще важи от 5 март 2023 година

" Има документи, които са годни от декември месец тази година и когато се подхващат ограничения, които не са в унисон с политиката на цяла Европа, доста значимо е да се вземе под внимание фактът, че се рискуват първо комерсиалният ни баланс с най-големия ни сътрудник. Най-важният механизъм, който би трябвало да бъде непокътнат, е по какъв начин се резервират връзките ни с всички страни от Европейски Съюз. И второто нещо, което е значимо, всички структурни фондове и всички механизми, свързани с евентуални наказания, да вземе едно решение в интерес на една страна отвън Европейски Съюз или съответно юридическо лице е, меко казано необичайно ", сподели в " Още от деня " някогашният енергиен министър Александър Николов.

Той разяснява и декларираното от " Лукойл ", че ще трансферира активите си в България, ще заплащат налози в България от идната година в размер на 600-700 млн., в случай че България отбрани пред Европейската комисия правото да могат да изнасят модифицирани артикули.

" Какво значи България да пази компания с ясна благосъстоятелност и явен интерес като страна, при все че, че холдинговото сдружение е в Швейцария? България да пази правото на Русия да изнася нефт в Европа, по този начин ли? И от кое място накъде едно юридическо лице, без значение от кое място е табелата му, собствеността му, името му, ще слага под въпрос държавна политика на държава-членка на Европейски Съюз ", безапелационен беше Николов.

И акцентира,че Министерство на енергетиката няма касателство с действието на пазара на петролни артикули и субпродукти в България, това е обвързване на министъра на финансите и на министъра на стопанската система.

" Не се зададоха доста значими въпроси, доста значима информация не се изиска от " Лукойл " или се изиска, само че не обществена. Първо - какво е количеството на съветски нефт, който тук ще преработва и какво е съотношението към неруски подобен? Второ - каква е потреблението в България на разнообразни видове артикули и какъв е износът? Защо е належащо да се нарушава дерогацията на Европейски Съюз? За да може да се резервира необятен финансов марж, т. е. да се усили облагата на " Лукойл ", попита някогашният енергиен министър.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР