Министерски съвет днес ще обсъди и ще приеме решение за

...
Министерски съвет днес ще обсъди и ще приеме решение за
Коментари Харесай

Министерски съвет въвежда временна забрана за вноса на храни от Украйна

Министерски съвет през днешния ден ще разиска и ще одобри решение за краткотрайна възбрана за вноса на храни от Украйна, като се изключи директни артикули, имащи за цел последна дестинация трети страни. Такава бе есенцията от анонса на служебния министър председател Гълъб Донев преди съвещанието на Министерски съвет.

Той изясни, че в последната година обратно на замисъла за по този начин наречените коридорите на солидарността значими размери храни останали в страната и разстроили производствено-търговски вериги. Ако тази наклонност се резервира и усили, което е изцяло действително, е допустимо да се стигне до тежки последствия за бизнеса. Като държавно управление, което взема решение проблемите на жителите не можем да допуснем това да се случи, акцентира Гълъб Донев.

Принудени сме да приемем тази национална мярка, защото виновните европейски органи към момента обмислят съответен отговор на променените условия, до които доведоха коридорите на солидарността, уточни министър председателят.

Разчитаме, че Брюксел ще чуе и ще разбере позициите на държавите-членки България, Полша, Унгария и Словакия и ще премисли позицията си „, надява се Гълъб Донев.

Той напомни, че не би трябвало да се не помни правилото на взаимност, който е еднообразно използван към всяка една страна, която страда или търпи загуби. България остава солидарна с Украйна, само че банкрутите на селскостопанските производители с нищо няма да допринесат за нейната идея, сподели в умозаключение министър председателят.

Припомняме, на 15 април стана ясно, че Полша не разрешава вноса на украинско зърно, както и на някои други хранителни артикули. Ден по-късно бе конкретизирано, че се не разрешава и преноса на тези артикули, защото е прекомерно евентуално те да доближат до локалния пазар. След двудневни диалози сред Украйна и Полша бе реализирано единодушие вечерта на 20 против 21 април преносът да бъде възобновен. Унгария и Словакия също вкараха възбрана на вноса на украинско зърно, а Европейски Съюз осъди дейностите на страните членки като неприемливи.

На 16 април служебният министър на земеделието Явор Гечев съобщи, че Б ългария също обмисля да вкара сходна възбрана.

През вчерашния ден, на 18 април Българска социалистическа партия внесе в деловодството на Народното събрание план на решение за възбрана на вноса на избрани типове украински селскостопански артикули. По-късно вицепрезидентът Илияна Йотова разяснява дейностите на социалистите, като уточни, че те „ чукат на към този момент отворена врата „, а въвеждането на възбрана било работа на служебния парламент.

Източник: news24sofia.eu

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР