Министерски съвет да спре да се крие зад Народното събрание

...
Министерски съвет да спре да се крие зад Народното събрание
Коментари Харесай

Президентът от Пловдив: Френското предложение за РМС е най-доброто, сега политиците трябва да си свършат работата

Министерски съвет да спре да се крие зад Народното събрание във връзка с тематиката за Северна Македония, защото той е водещата институция, която да вземе решения. Това съобщи президентът Румен Радев, който е в Пловдив дружно с вицепремиера Илияна Йотова за откриването на Национална конференция за българския език „ Език заветен “ в Пловдивския университет.

Според президента има доста работа по двустранния протокол, който е същината на съглашението ни с РСМ, само че дефинира френското предложение като най-хубавото все още.

„ Нашите френски сътрудници споделят нашата позиция, че въпросът с отстояването на гражданските парва би трябвало да се отстоява и да бъде повдигнат в съвета на Европа. Промяната на конституцията на РСМ към този момент е заложена в преговорната рамка “, съобщи Радев.

Той прикани българските политици да не бързат да афишират историческа победа, защото това е единствено първа крачка.

„ Освен преговорната рамка, вторият значим документ е двустранен протокол, който се създава от нас и С. Македония, тъй като преговорната рамка най-общо разказва самия развой. Френското предложение е преговорна рамка, само че същността - смяната на историята в учебниците, реабилитирането на жертвите и прочие зависи от нас и двустранния протокола. Европейски Съюз точно на тази база ще следи дали се съблюдават споразуменията “, сподели още той.

Според президента би трябвало да се подхващат съответни дейности.

„ Отговорните институции да стартират да залагат изчезналите звена в този двустранен протокол, тъй като в случай че той не бъде прецизиран, самата рамка е непотребна. Трябва да се уточни и самия европейски надзор “, разяснява още президентът.

Той насочи апел и към водачите в РСМ.

„ Време е за политическо водачество, храброст и отговорност в името на бъдещето, тъй като пътят към Европейски Съюз е път към бъдещето “, сподели той.

Относно неналичието на кворум в Народното събрание и идния избор на съмнение, Радев сподели:

„ Очаквам разсъдък, българите го чакат. Въпросът с властта не е главният проблем в българската страна, проблемите на българите са съществени “



Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР