Министърката на финансите на САЩ Джанет Йелън нарече спора за

...
Министърката на финансите на САЩ Джанет Йелън нарече спора за
Коментари Харесай

Джанет Йелън: повишаването на тавана на дълга е по-трудно отпреди, но се надявам да бъде намерено решение

Министърката на финансите на Съединени американски щати Джанет Йелън назова разногласието за повишение на тавана на дълга " по-труден " от преди, само че изрази вяра, че ще бъде открито решение, което да предотврати първия дефолт на страната, заяви Ройтерс.

В изявление, обещано в коридорите на срещата на финансовите водачи на Г-7 в Япония, Йелън съобщи, че се надява през идващите няколко седмици да осведоми Конгреса на Съединени американски щати по кое време тъкмо Министерството на финансите ще изчерпи средствата за заплащане на отговорностите на страната. Тя нееднократно е призовавала Конгреса да се съгласи да увеличи лимита на федералните заеми, с цел да предотврати " икономическата и финансова злополука ", която би настъпила, в случай че Съединените щати не изпълнят отговорностите си.

Миналата седмица тя съобщи пред конгресмените, че Министерството на финансите може да изчерпи парите си за заплащане на всички държавни сметки още на 1 юни, в случай че Конгресът не увеличи лимита на дълга. Тя не показа по-актуална информация през днешния ден.

Президентът демократ Джо Байдън  Джо Байдън Джо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 година в упорства, че Конгресът има конституционното обвързване да увеличи тавана на дълга без условия, с цел да финансира авансово утвърдени разноски. Републиканците, които управляват Камарата на представителите, желаеха огромни бюджетни съкращения, с цел да дадат единодушието си.

За разлика от множеството развити страни, Съединени американски щати дефинират таван на сумата, която могат да заемат. Тъй като държавното управление харчи повече, в сравнение с взема, законодателите би трябвало от време на време да покачват този таван.

Йелън съобщи, че първият огромен конфликт за тавана на дълга от 2011 година насам отразява продължаващата поляризация в Съединени американски щати след президентството на Доналд Тръмп и поражда опасения за връзките и ситуацията на Съединени американски щати в света. " Може би този път е по-трудно, само че се надявам, че този ще приключи по същия метод, по който са завършвали другите, а точно, че ще намерим решение. Това е, върху което сме съсредоточени ", добави финансовата министърка.

Йелън дефинира като позитивен знак, че " съвсем всички ", които са участвали на срещата, проведена от Байдън с водачите на Конгреса във вторник, са се съгласили, че би било недопустимо Съединени американски щати да изпаднат в несъстоятелност.

Тя добави, че Байдън възнамерява да участва на започващата в петък среща на върха на Г-7 в Хирошима и я счита за предпочитана, само че означи, че той е декларирал, че може да анулира пътуването, в случай че няма задоволителен прогрес по обстановката с тавана на дълга.

Въпреки загрижеността по отношение на битката за тавана на дълга, Йелън съобщи, че остава уверена, че администрацията на Байдън е възстановила водачеството на Съединени американски щати в света и другите водачи на Г-7 са признателни, че са обърнали " циферблата на 180 градуса по отношение на администрацията на Тръмп ".

Британският министър на финансите Джереми Хънт съобщи през днешния ден пред медиите, че възможен дефолт на Съединени американски щати би имал " безусловно съкрушително " влияние. Той направи това изказване преди да се срещне с министъра на финансите на Съединени американски щати Джанет Йелън в коридорите на срещата на финансовите ръководители на страните от Г-7 в Япония.

Хънт добави, че въздействието на глобите против Русия поради нахлуването ѝ в Украйна не е било толкоз дейно, колкото военната поддръжка за Киев и акцентира, че страните от Г-7 желаят да " отстранен риска " в връзките си с Китай, а не да се се откажат от цялата търговия с Пекин, добавя Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР