Министърът за електронното управление Александър Йоловски обяви, че е била

...
Министърът за електронното управление Александър Йоловски обяви, че е била
Коментари Харесай

Министър Йоловски: Атаката срещу сайта на НС е сериозна

Министърът за електронното ръководство Александър Йоловски разгласи, че е била сериозна и се работи за определяне на това кой стои зад нея. Той разяснява пред „ Българска национална телевизия “:

„ Това е общоприета офанзива „ отвод от услуга “, при която не са налични услугите и самата интернет страница на Народното събрание /НС/. Атаката не е била прекомерно огромна, само че когато една институция се избавя независимо, постоянно това е по-тежко, тъй че, в случай че тази офанзива бъде ориентирана към други системи на електронното ръководство, тя нямаше да е сполучлива. “

Министърът не изключи догатките, че зад офанзивата стои съветска хакерка група . Според него „ тези неща “ се ревизират мъчно , само че резултатът е значим . По думите му от голяма важност е освен кой нападна , а по какъв начин ще се пазиме и акцентира, че се работило ускорено с парламентарната администрация за попречване на сходни офанзиви в бъдеще.

През миналата година са били регистрирани повече от 80 офанзиви по държавна е-инфраструктура , разяснява още той и добави, че най-голямата е била през юни.

„ Тя беше офанзива към ресурсите на електронното ръководство, само че защото ние сме се подготвили съответно, планували сме съответния запас и отбрани, и в последна сметка никой не разбра. И това е задачата на киберзащитата, тя съответно да отразява всички офанзиви “, разяснява още той.

В момента се работи с парламентарната администрация, с цел да си укрепи отбраната на уеб страницата си. Това ще се случи и с другите държавни инстутиции

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР