Министърът участва в конференцията "Образование, трудов пазар и бизнес", организирана

...
Министърът участва в конференцията "Образование, трудов пазар и бизнес", организирана
Коментари Харесай

България има остра нужда от инженери и IT специалисти

Министърът взе участие в конференцията "Образование, трудов пазар и бизнес ", проведена взаимно от Русенския университет и Агенцията по заетостта.

По думите му казусът с неналичието на висококвалифицирани фрагменти, който се слага от работодателите, е огромен. Според Петков дълготрайното решение са университетите, които да водят образование, съобразено с бъдещите потребности.

В къси периоди този дисбаланс може да бъде преодолян с облекченото приемане на "Синя карта " за престояване и претовареност у нас на висококвалифицирани служащи от страни отвън Европейския съюз. В момента по това работят Министерството на труда и Народното събрание.

Петков разяснява, че по разнообразни оценки през последните 15 години към 1 млн. българи в работоспособна възраст са напуснали страната ни, което е сериозна трудова миграция. Това е и съществена причина за неналичието на висококвалифицирани фрагменти у нас.

Светлана Жекова, управител "Човешки запаси " във фабрика за автомобилни елементи в Русе, изясни, че в завода, в който работят към 800 души, изпитват компликации при намирането на машинни и индустриални инженери.

"Ние избираме даже да вземем хора без опит и да ги образоваме в компанията. Развиваме си експерти и то на много положително равнище. Предлагаме доста и разнообразни обществени придобивки ", изясни Жекова, представена от Българска телеграфна агенция и добави, че заплатите в предприятието са като междинните за страната.

Детелина Петрова, шеф на компания, която създава машини и съоръжение, профилирани за зърнобази и стопанства, уточни, че предприятието търси машинни инженери, а също стругар, шлосер, шлосер-монтьор. Тя сподели още, че преди година и половина направила опит да наеме на работа украинци, само че не съумяла, защото процедурата била извънредно тромава.

Министърът на труда заяви още, че нивото на безработица в България се е повишило едва през предишния месец и към този момент е 6,7 % - при 6,5 на 100 през септември. Причината е приключването на лятната сезонна претовареност. Въпреки това нивото на безработица у нас остава на рекордно ниски равнища.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР