Министърът очаква през следващите два месеца парламентът да стигне и

...
Министърът очаква през следващите два месеца парламентът да стигне и
Коментари Харесай

Атанас Славов: Нов състав на ВСС през есента, а нов главен прокурор до края на годината

Министърът чака през идващите два месеца Народното събрание да стигне и до избор на нови членове на Антикорупционната комисия. Според Славов основното за този орган е да тръгне с високо доверие.  

По отношение следствието на убийството на  Мартин Божанов , по прякор Нотариуса, той прикани да е " обективно, без значение, всестранно и цялостно " и всички изнесени обстоятелства и тези да бъдат разследвани. 

" Неговите (на убития Божанов) контакти и връзки са стигали до най-високото равнище в системата съгласно събраните данни. Институциите имаха две години да реагират на изнесените обстоятелства и данни в следствието на Антикорупционния фонд против Божанов, което е от лятото на 2021 година Очевидно това се случва постепенно - толкоз постепенно, че цялата история може в никакъв случай да не се разплете ".

Министър Славов призова да се ревизира и дали е имало успореден клуб на магистрати и кои от тях са влизали в него.

" Съгласен съм проверяващите органи да стигнат до дъното. Да се ревизират всички съществени тези и изказвания, да се обясни също какъв клуб е имало, кои и какви магистрати са влизали там, надлежно това е знак за изпадане в някаква форма на взаимозависимост, за нарушение на техния интегритет и професионализъм ". 

По думите му огромна част от хората, изпълнявали поръчки, към момента са в правосъдната система, на разнообразни позиции. Според него евентуално се държат " доста по-умерено, преценяват се с разпоредбите, само че не са понесли отговорност и това е огромният проблем ". 

Атанас Славов уточни още, че при встъпването си в служба се е уведомил дали има формирани висящи досъдебни производства, поради на това, че е имало заплашвани магистрати. " Информацията, която получих тогава, е, че има досъдебни производства, по които се работи ", сподели още Славов. 

Той означи, че министърът на правораздаването не взе участие в тези следствия. " Аз съм се уведомил чисто институционално дали е обърнато внимание на тези проблеми. Кои са разпитаните лица, по какъв начин е вървяло следствието, не мога да кажа ", уточни Славов.

Важно беше за България да закрием по този начин нареченото спецправосъдие, с цел да се върнем към демократичната държавност и да сме правова страна, точно поради тези случаи, уточни министърът на правораздаването. 

" В момента аз съм фокусиран върху работата по Закона за правосъдната власт ", съобщи Славов на въпрос дали ще продължи да е министър и след ротацията.  
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР