Министърът на земеделието Румен Порожанов подкрепи искането на зърнопроизводителите да

...
Министърът на земеделието Румен Порожанов подкрепи искането на зърнопроизводителите да
Коментари Харесай

Земеделците се готвят за протест въпреки подкрепата на министъра срещу проектозакона за горивата

Министърът на земеделието Румен Порожанов поддържа настояването на зърнопроизводителите да бъдат изключени от проектозакона за търговията с горива, който планува по-строги правила за регистрирането на бензиностанции и търговци на горива. Въпреки това фермерите остават в подготвеност за планувания си на 3 април митинг с трактори по публичните пътища. Дали той ще се състои зависи от договарянията с държавното управление, планувани за понеделник, 2 април, оповестява БНР..

На изключителна среща през днешния ден в Арбанаси сред Националната асоциация на зърнопроизводителите, Съюзът на земеделските кооперации и Румен Порожанов, земеделският министър е изразил поддръжка към настояванията за изключване на зърнопроизводителите от регламентите, заложени в законопроекта и призовал земеделските производители да анулират митинга.

" Не виждам смисъл земеделците да бъдат третирани по метод на регистрация, по обвързване с нивомери и спомагателни разноски. На този стадий техен митинг би бил малко преувеличен, тъй като има виждане за решение на въпроса. Самият законопроект занапред следва да бъде импортиран на първо четене, " уточни министър Порожанов. " В диалогов режим сме с вносителя за подготовка на текстове, които да не натоварват административно и финансово земеделския бранш с непотребни регулации и разнообразни разноски ", добави той.

Страните са се договорили юристите на Министерството на земеделието и на фермерските организации дружно да приготвят оферти, които да изключат зърнопроизводителите от обсега на проектозакона.

Фермерите обаче остават в протестна подготвеност. Те не са съгласни да бъдат третирани като търговци на горива и обявиха, че с цел да изпълнят условията за лични бензиностанции, ще би трябвало да влагат сред 50 и 60 хиляди лв.. По думите им с планувания за 3 април митинг с трактори по пътищата желаят да покажат на страната какво би станало, в случай че би трябвало да зареждат от елементарните бензиностанции.

" Тези условия са неизпълними. Земеделските производители не са търговци на горива, както сме избрани в този закон ", съобщи ръководителят на Асоциацията на зърнопроизводителите Костадин Костадинов. " Не сме склонни на компромис, тъй като не можем да осъществим изискванията на тази свръхрегулация ", добави той.

" Трябва да изкараме всяка една техника, която се намира на 30, 40, 50 километра, да я докараме на една бензиностанция, която е записана. Това нещо ще докара до заплашителен безпорядък в придвижване по пътищата ", разяснява Георги Георгиев от Попово.

Ще има ли народен митинг с изваждане на земеделската техника на пътя на 3 април зависи от резултата от срещата с премиера Бойко Борисов и вносителите на законопроекта за търговия с горива предходния ден, уточни ръководителят на Националната асоциация на зърнопроизводителите: " Ако имаме позитивен резултат и задоволителни гаранции, няма да изкараме тракторите. Ние настояваме да бъдем извадени от този законопроект ", изясни Костадинов.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР