Министърът на земеделието Кирил Вътев каза в четвъртък в парламента,

...
Министърът на земеделието Кирил Вътев каза в четвъртък в парламента,
Коментари Харесай

Земеделският министър вече подкрепя спиране на забраната за внос на украинско зърно

Министърът на земеделието Кирил Вътев сподели в четвъртък в Народното събрание, че съгласно макроикономически индикатори " не е толкоз притеснително " България да се откаже от възбраната за импорт на зърно от Украйна.

Новината идва, откакто ден по-рано министър председателят Николай Денков , че държавното управление поддържа тази концепция, а Вътев сподели, че тази тя не е била обсъждана с него и предизвести за " тежки митинги ".

Изказването на Вътев в четвъртък пристигна по време на дебатите преди гласуването на предлагането за отвод от удължение на актуалната възбрана за импорт, която важи до 15 септември.

Вътев сподели, че тематиката с вноса на храни от Украйна към този момент се дискутира дълго време освен в страната, а и на всички срещи на министрите на земеделието в Европейски Съюз, както и настрана сред петте страни, които дружно вкараха такава възбрана - България, Румъния, Унгария, Полша и.Словакия.

" Притесненията на петорката във всички срещи доведоха до това да се желае продължение на тази възбрана. Аз я подкрепях на четири срещи, само че на последния Министерски съвет бяха изнесени макроикономически индикатори, които демонстрират, че не е толкоз притеснително България да се откаже от желанието за продължение на възбраната, тъй като има опция да бъдат набелязани ограничения за поддръжка на нашите аграрни производители там, където зародят проблеми ", сподели Вътев.

Той добави, че в събота ще се организира среща със зърнопроизводителите, като се чака те да показват своите терзания и въпроси в четвъртък, с цел да получат правилни отговори и да бъде набелязана стратегия за дейности.

за импорт на зърно, мляко, месо и други храни с генезис Украйна през април, когато на власт беше служебният кабинет, назначен от президента Румен Радев. Това беше направено, макар че комерсиалната политика на Европейски Съюз е в пълномощията на Европейската комисия .

Забраната пристигна след митинги на български земеделци, съгласно които вносът на украинско зърно подбива цените на локалното произвеждане и то залежава. Според икономисти, с които беседва Свободна Европа тогава, вносът няма отрицателен резултат върху българския пазар, защото цените се въздействат от интернационалните тържища. Местните производителите на олио също по този начин се афишират срещу възбраната.
 Обяснено. Какъв е казусът със зърното от Украйна  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР