Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев проведе онлайн среща

...
Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев проведе онлайн среща
Коментари Харесай

Проблемът с украинския внос обсъдиха земеделските министри на България и още четири държави

Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев организира онлайн среща със земеделските министри на Унгария, Полша, Румъния и Словакия във връзка със усложненията на аграрния бранш поради засиления импорт на селскостопански артикули от Украйна. В полемиката участваше и заместник-министърът на земеделието Таня Георгиева.

На срещата бе разискван Регламент за осъществяване (ЕС) 2023/1100 на Европейската комисия, с който срокът на възбрана за импорт на пшеница, царевица, рапица и слънчоглед на територията на петте страни членки бе продължен до 15 септември 2023 година

Министър Кирил Вътев съобщи, че проблемите с коридорите за експорт на украинско зърно са общи, а в складовете на българските зърнопроизводители сега е налично зърно, което при другите култури надвишава с сред 37 и 60% количествата от преди година. " Тези размери са надалеч над нормалните, а напълно скоро следва жътвата на новата годишна продукция “, акцентира министърът.

Министрите дискутираха още предлагането на Европейската комисия да даде 100 милиона евро от селскостопанския запас за 2023 година в помощ на земеделските стопани, произвеждащи зърнени култури и маслодайни семена, в петте наранени страни на първа линия. В тази връзка министър Вътев уточни, че българските аграрни производители сега търпят съществени загуби и въпросът за вноса би трябвало да бъде премислен в дълготраен проект.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР