Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев посети община Троян,

...
Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев посети община Троян,
Коментари Харесай

Стартират посещения на министър Вътев по общини в страната и срещи със земеделски производители

Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев посети община Троян, където се срещна със аграрни производители от област Ловеч. Поводът бе образецът на община Троян за нововъведения в региона на детското хранене. През 2023 година общината получи регистрация като аграрни производител, което я прави първият регистриран аграрни производител-община и първата такава, която създава лична продукция за децата в детските градини. Целта е да се обезпечи в оптималната степен здравословно хранене за подрастващите. Чрез лично произвеждане на екологично чисти плодове и зеленчуци се обезпечава храненето на децата в детските заведения и обществени услуги на територията на общината.

На среща с кмета на общината Донка Михайлова, министър Вътев съобщи, че Министерството ще постави старания моделът да бъде прибавен като образец и от други общини в страната. Той посочи, че с този метод се реализира ранното приучаване на децата към вярното и пълноценно хранене. Анализите сочат, че в последните години затлъстяването на децата от общината внезапно се е снижило. Това е вследствие на целенасочените старания за въвеждане на здравословно хранене измежду децата и развития всеобщ спорт в община Троян. Министър Вътев акцентира, че е доста значимо да се изследва опитът, по който общината е съумяла да приложи модела.

По време на визитата си в региона, министърът на земеделието и храните Кирил Вътев се срещна и с над 90 аграрни производители. Основните въпроси, които бяха дискутирани са свързани с идните промени в Закона за поземлените връзки, разпределението на пасища и мери и периодите за кандидатстване по директните заплащания.

Срещите със земеделските производители и кметове на общини ще продължат в страната. Целта е да бъдат показани работещите положителни аграрни практики и селскостопански вложения по места. Предстои посещаване в региона на Сандански, където ще бъдат показани положителни аграрни практики в лозарството и винарството.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР