Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев обсъди с представители

...
Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев обсъди с представители
Коментари Харесай

Екипът на МЗХ и ръководството на НСОРБ обсъдиха мерки за стимулиране на земеделското производство

Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев разиска с представители на Управителния съвет на Националното съдружие на общините в България ограничения за стимулиране на земеделското произвеждане и увеличение на поливните площи. В срещата участваха заместник-министърът на земеделието и храните Таня Георгиева, изпълнителният шеф на Държавна фирма „ Земеделие " Георги Тахов и заместник-изпълнителният шеф на ДФЗ Ива Иванова.

Министър Вътев осведоми кметовете за идните законодателни промени, които ще дадат по-голям достъп на локалните животновъди до пасища и преимущество на производителите на плодове и зеленчуци при разпределението на земи от държавния и общинския аграрен фонд. Той показа още работата на Министерство на земеделието и храните взаимно с другите институции по въпроса за достъпа на вода за напояване за аграрни потребности. Целта е даването на вода за напояване на земеделските стопани да стане обвързване на страната, което е изключително необходимо поради дълготрайните прогнози за изменението на климата, акцентира министър Вътев.

Възможността да се усили потреблението на локални, свежи и качествени артикули бе друга тематика на диалога. В тази връзка министър Вътев разяснява и завършилата процедура по НПВУ за центрове за подготовка за предложение на пазара и предпазване на плодове и зеленчуци.

Заместник-министърът на земеделието Таня Георгиева показа пред кметовете разговора с Европейска комисия по първото изменение на Стратегическия проект за развиване на земеделието и селските региони за програмен интервал 2023 - 2027 година, касаещи интервенцията „ Инвестиции в съществени услуги и дребни по мащаби инфраструктура в селските региони ". Обсъдени бяха и правилата при определянето на критериите за асортимент по интервенцията.

Тя акцентира, че плановете за създаване на инфраструктура в селските региони остават приоритет за Министерство на земеделието и храните, като екипът на министерството регистрира смисъла на тези действия за възстановяване на качеството на живота там и за стимулиране на тяхното икономическо, обществено и културно развиване.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР