Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев обсъди с представители

...
Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев обсъди с представители
Коментари Харесай

Ще има ли споразумение с мерки за помощ на земеделските производители?

Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев разиска с представители на браншови организации да бъде подписано съглашение с ограничения в помощ на българските аграрни производители на среща в Министерство на земеделието и храните. В срещата участваха изпълнителният шеф на Държавна фирма „ Земеделие “ Георги Тахов , изпълнителният шеф на Национална работа за препоръки в земеделието доцент доктор Младен Младенов , ръководителят на Националната асоциация на картофопроизводителите Тодор Джиков , ръководителят на Сдружение „ Обединени аграрни производители “ Венцислав Митков и ръководителят на Националния съюз на земеделските кооперации в България Николай Момчилов .

Трите браншови организации показаха настояванията си, дефинирани в 12 точки , и изложиха проблемите пред фермерите, които желаят бързи решения .

Министър Вътев акцентира, че той е екипът му постоянно са подготвени за разговор с браншовите организации и оперативно решение на поставените проблеми , като настоящето управление на Министерство на земеделието и храните работи в връзка със бранша, в това число по плануваните законодателни промени .

„ Не сме пристигнали да желаеме оставка, а да се вземат решение проблемите и да се сплоти браншът “ , съобщи Тодор Джиков.

На срещата беше реализирано единодушие за нуждата от основаването на н ово законодателство за браншовите организации в бранш „ Земеделие “ и от актуализиране на агроекологичното райониране по култури, а министър Вътев показа визията си за законодателство за кооперативите.

Участниците разискаха тематиките за Временната рамка за държавна помощ след експанзията на Русия против Украйна , Стратегическия проект, разпределението на бюджета за държавни помощи, подпомагането за необлагодетелстваните региони и Наредба № 12 от 23 август 2023 година за изискванията и реда за приложимост на артикули за растителна отбрана.

По усложненията със сегашната формулировка за деен фермер, която изключва от подкрепяне някои производители, Венцислав Митков съобщи, че всеки действителен земеделец би трябвало да получава субсидиране .

Земеделските производители акцентираха проблемите, които срещат с осъществяването на стандарта за положително земеделско и екологично положение ДЗЕС 6 и със системата за мониторинг на повърхност.

Представителите на браншовите организации обявиха, че ще срещнат членовете си с постигнатия консенсус по импортираните от тях 12 точки и желанието да бъде подписано съглашение по тях .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР