Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев не се притеснява

...
Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев не се притеснява
Коментари Харесай

Кирил Вътев: България напоява 0.7% от обработваемата си земя

Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев не се тормози от ротацията. Ако остане на позицията си, ще продължи да работи интензивно, в случай че не- имал задоволително хрумвания за живота. Това съобщи самият той по Българска национална телевизия.

" Извадих шанса да вляза в тази позиция в една неповторима година. Уникална, тъй като това е първата година от нов програмен интервал ", изясни Вътев. По думите му до момента ограниченията за подкрепяне на селскостопанските земеделци са били 30, а в този момент са 50. И в този подтекст първата година е доста комплицирана, поради напасването към нови условия. Няма досада, заключи земеделският министър.

В бранш земеделие са изляти малко над 3 милиарда лева тази година, разяснява Вътев. Той и екипът му сега са се захванали с неналичието на напояване. България напоява 0.7% от обработваемата си земеделска земя , стана ясно от думите му. Причината е, че има доста тежък позволителен режим, който се ръководи от басейновите дирекции.

Има утвърждение от Министерски съвет страната да бъде задължена да обезпечи земеделците с вода за напояване. Как да имаме положителни добиви без напояване, попита реторично Вътев?

Той изясни, че има отчасти напояване и има земеделци, които сами са си създали напояване, само че пък оттова биват санкционирани.
 България ще упорства пред Европейски Съюз земеделците да бъдат подпомагани и през 2024 година
България ще упорства пред Европейски Съюз земеделците да бъдат подпомагани и през 2024 година

Министерство на земеделието и храните работило интензивно земеделските производители да имат устойчиви приходи

По отношение цените на храните съгласно Вътев това са аномалии, които не са естествени. Има липса на правила за търговията на аграрни артикули и храни, счита той. Кабинетът приготвя законопроект, който да вкара правила, които да защитят първичния производител. Не става въпрос за контролиране на цените по административен път, посочи Вътев.

Той разяснява и разразилия се По думите му ГМО в Европа не се създава и е значимо да се прави разлика сред ГМО и новите геномни техники. Разликата е, че при ГМО-организмите има внасяне на външен нехарактерен ген, с цел да се получи несъмнено качество. Докато новите геномни техники кореспондират с естествената селекция.

Земеделският министър даде и образец - два разнообразни сорта се кръстосват, с цел да се получи нов резистентен хибрид- нов вид. За това поначало са нужни към 10 години, само че науката е постигнала тази селекция на гени да се направи в по-кратък интервал.
 Без единодушие в Брюксел по регламента за новите геномни техники
Без единодушие в Брюксел по регламента за новите геномни техники

Вътев гласоподава от името на страната ни " въздържал се "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР