Министърът на земеделието Христо Бозуков е уволнил голяма част от

...
Коментари Харесай

Земеделският министър уволни директори на "Напоителни системи" заради нарушения

Министърът на земеделието Христо Бозуков е уволнил огромна част от управлението на основното държавно сдружение " Напоителни системи ", които ръководи поливната инфраструктура в страната: изпълнителният шеф Снежина Динева, както и двама от членовете на борда - Силвия Русинова и Пламен Иванов. Поводът са " нередности и организационни пропуски ", а методът - " протоколно решение ", с каквото преди дни бяха заменени и шефовете на шестте горски предприятия в страната. В последните дни земеделският министър описа няколко смущаващи случая за компанията, известна с тежкото си финансово състояние и напоителните кавги през годините: за поправки на персонални коли със служебни пари, подозрително несъбрани вземания и други.

Сега държавната компания, която работи по най-големия план за ремонт на поливни уреди в актуалната си история за към 100 млн. лева, ще има краткотрайно трима нови членове до провеждането на конкурс. В дружеството-монополист работят над 1500 служителя и има годишни доходи от малко над 40 млн. лева
Рокади на върха
Съветът на шефовете на " Напоителни системи " включва изпълнителния шеф Снежина Динева и още четирима членове, част от които бяха назначени в последните дни на кабинета " Борисов " след извършен конкурс по закона за обществените предприятия - метод, по който за нови петгодишни мандати бяха избрани отново и назначени ръководители в множеството държавни компании в земеделието, енергетиката, превоза, опазването на здравето и други.

В четвъртък земеделското министерство заяви, че е взето решение за освобождение на някои от тях. С поста си се разделя Динева, както и двама от членовете в борда - Силвия Русинова и Пламен Иванов. Така евентуално постовете си резервират Пенка Тодорова и Петър Тодоров, които бяха определени в съвета с решение на 17 април от тогавашния аграрни министър Десислава Танева. А на мястото на Динева, Русинова и Иванова са назначени надлежно Димо Чопков, Георги Стоянов и Ангел Ангелов. Те ще бъдат в управата до провеждането на нови състезания, се показва още в информацията. Все още смяната не е подадена за регистриране към Търговския указател.
Ремонт на персонални коли със служебни пари и несъбрани вземания
От късото известие на агроведомството за рокадите в " Напоителни системи " излиза наяве, че те са осъществени с " протоколно решение " на министъра - метод, по който преди дни бяха освободени и редица ръководители в. А посочената причина: одит, почнал на 25 май, е разкрил " нередности и организационни пропуски в ръководството на сдружението ". Резултатите от въпросния одит не са обществено оповестявани, в известието за промените не са оповестени и нарушаванията. Но в последните дни самият министър загатна в няколко изявленията за съответни проблеми.

Например, пред БНР Бозуков уточни като " най-дребен подробност " информация, че сдружението е платило към 2800 лева за ремонт на автомобил, благосъстоятелност на майката на изпълнителния шеф Снежина Динева. Това е станало откакто бордът на шефовете е разрешил въпросната кола да се употребява за служебна от Динева, само че " аз нямам доверие предприятието да няма служебни коли ", сподели тогава Бозуков.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР