Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов заяви, че

...
Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов заяви, че
Коментари Харесай

Започна строежът на ограда по границата с Румъния срещу чумата посвинете

Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов съобщи, че е почнало построяването на телената оградата по границата ни с Румъния по отношение на ограничението на риска от африканска чума по свинете.

 Ограда стопира глиганите от Румъния да идват у нас
Ограда стопира глиганите от Румъния да идват у нас

Дължината на тази ограда е 133 000 линейни метра

Порожанов участва на съвещанието на основания регионален координационен щаб в Силистра , който има за цел да предприеме на ограничения за недопускане и ограничение на болестта африканска чума по свинете.

По думите на министъра построяването на оградата към този момент е почнало на две места, следва да стартира и в трети сектор.
" Първоначално смятахме да бъде електропастир, само че не е съществено затруднение за по-силните животни, които като се засилят биха могли да го преминат. Спряхме се на четириредова телена ограда с бодлива тел. Един линеен метър на бодливата тел е 15 стотинки, четири реда са 60 стотинки на линеен метър. Коловете ще бъдат през два метра и половина. Изграждането ще се разпореди от трите районни дирекции по горите, тъй че чакам да бъде в доста рационални цени и параметри ", изясни Порожанов.

 Животновъдите се оповестиха в поддръжка на ветеринари и полиция
Животновъдите се оповестиха в поддръжка на ветеринари и полиция

Настояват Борисов да върне на работа Георги Праматаров

Той съобщи и че Българската организация за сигурност на храните (БАБХ) е в непрекъснат контакт с румънските управляващи. Всички ограничения, които се подхващат са общоприети за целия Европейски съюз. Контролът върху придвижването на животни се докладвал и на службите на Министерство на вътрешните работи, както и на граничната полиция.

" Препоръчахме да се следи и придвижването на животни, тъй като непрестанно се залавят такива, които са без документи. Българските стопани би трябвало да бъдат доста виновни ", акцентира Порожанов, само че добави, че главната мярка за биосигурност би трябвало да бъде обезпечаването на 10-километрова зона към огромните свиневъдни обекти.

 Щетите от африканската чума по свинете могат да доближат до 2 милиарда лева Обновена
Щетите от африканската чума по свинете могат да доближат до 2 милиарда лева

В България има единствено една акредитирана лаборатория за проучване на болестта

Стана ясно и че специалисти от БАБХ са обиколили и разпознали всички задни дворове, като сега има 620 обекта с 630 животни. Предстои да бъдат разказани още към 120 обекта.

Предприемат се и други ограничения като стерилизация, граничен надзор и срещи в огромните свинекомплекси за разяснение на ограниченията за биосигурност. Тяхното съблюдаване е от извънредно значение, защото по този метод се понижава рискът за свинете, отглеждани в огромните комплекси, а също и тези за домашно развъждане.

" Ще предложа ограничаване на груповия лов , изключително в граничните региони, защото той крие доста рискове ", сподели още министър Порожанов по въпроса с груповия лов и изменението на закона, като мярка за ограничаване на болестта при свинете.

 Регистрират домашни прасета като първа мярка против африканската чума
Регистрират домашни прасета като първа мярка против африканската чума

Регистрацията е наложителна за приемане на обезщетение при евтаназия
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР