Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов е обезпокоен

...
Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов е обезпокоен
Коментари Харесай

Фрапиращи разлики и в цените между аналогични продукти у нас и на Запад

Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов е смутен и от цените на храните в България в съпоставяне със същите в Австрия и Германия. На брифинг в Министерски съвет той разяснява, че е изработен ценови разбор на продуктите.

Както към този момент е известно проучване на 31 типа артикули от пет категории, закупени надлежно в България, Австрия и Германия, сподели, че в действителност има разлики във връзка с наличието на предлаганите артикули у нас и на Запад.

Освен това от тези 31 продукта, 16 са със доста по-високи цени от тези в България.

По думите му най-фрапантна е разликата в закупени две детски пюрета - едното с 90% по-висока цена, а другото със 107%. Министърът бе безапелационен, че това е извънредно недопустимо, защото в пюретата са и с установено друго наличие.

" По-високи цени в границите на диапазон от 20% до 70% следим и при млечните артикули - избрани сирена и при шоколадови артикули от най-различно естество ", уточни Порожанов.

Земеделският министър призна - " разликите в цените не са незначителни - не са в границите на 5% или 10%, които биха се обяснили с някакви разноски по логистика, превоз или нещо друго ".

Още на следващия ден (29 юни) министърът на земеделието и храните ще предложения представители на Комисията за отбрана на потребителите, дружно с федерациите за отбрана на потребителите, с цел да бъде разисквана тематиката с по-високите цени, с цел да се види какво може да се предприеме.

Темата за двойния стандарт на храните ще бъде показана на идващото съвещание на Съвета на министрите на 17-18 юли. Информацията ще бъде импортирана Словакия и ще бъде подкрепена от страните от Вишеградската четворка, които вземат участие в процеса по проучване.

" Информацията съдържа точно това безпокойствие, което е открито и в другите страни-членки за особеното наличие на съставки в едни и същи храни ", уточни Порожанов, представен от news.bg.

След като бъде импортирана тази информация тя ще бъде адресирана до комисаря на потребителите, който следва да предприеме ограничения за основаването на ред и режим за съставките на храните на единния европейски пазар.

Относно сравнителния разбор на наличието върху опаковката, резултатите у нас демонстрират, че един и същи артикул в избрани наличия се разграничава на пазарите в Западна Европа, в Централна и Източна Европа.

Така при първия разбор на наличието имало седем продукта, в които има друго наличие на съставките в тях. Органолептичният разбор на три от продуктите - усет, консистенция и други параметри, сочи, че при три от продуктите се е появила избрана разлика.

Основният разбор, който в действителност забавил МЗХГ е физико-химичният.

" Той имаше за цел да дефинира дали това, което е изписано като наличие в своите пропорции и на опаковката дава отговор на анализите. Анализите се вършиха в пет лаборатории. Наложиха се спомагателни разбори по отношение на опасенията да няма в допълнение наличие на избрани други заместители.

Физико-химичният разбор демонстрира, че има отклонения. Всички отклонения са в границите на допустимите, според регламента от 2014 година за качеството на храните. Около 20% имат избрани разнообразни съставки в някои от тях ", уточни Порожанов.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР