Министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров се срещна с протестиращите медицински

...
Министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров се срещна с протестиращите медицински
Коментари Харесай

Кацаров към медицинските сестри: Не е честно да протестирате срещу нас

Министърът на опазването на здравето Стойчо Кацаров се срещна с протестиращите медицински експерти, оповестиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването. По-рано през днешния ден представители на Синдиката на българските медицински експерти стачкуваха пред постройката на Министерство на здравеопазването с претенции, свързани с обезпечена стартова заплата, съблюдаване на Колективния трудов контракт, основаване на стандарти за здравни грижи.

Министър Кацаров напомни по време на срещата, че е основана работна група, която да изготви стандарт по здравни грижи, а на Министерството на образованието и науката е препоръчано специалността " здравна сестра " да е предпазена компетентност.

" Изменихме главния пакет здравни действия и въведохме наложителна патронажна грижа за всички новородени, като активност, осъществявана от сестри и акушерки. Изменихме медицинските стандарти, с цел да понижим изискуемия брой лекари и по този начин да се обезпечат повече средства за хонорари на сестрите и акушерките. Заложихме в Плана за възобновяване и резистентност създаване на над 300 практики в дребни обитаеми места и хонорари за наетия в тях личен състав, в това число за долекарска помощ. Не сме били барабана за това. Направили сме го с ясното схващане да помогнем на здравната система. За три месеца сме създали повече, в сравнение с други за години. Не е почтено да протестирате против нас ", съобщи доктор Кацаров.

Заместникът му Тома Томов добави, че със законово обезпечената опция за откриване на независими практики, подкрепени финансово от страната и от европейските фондове, специалностите " здравна сестра ", " акушерка ", " медицински помощник " и " рехабилитатор " ще станат привлекателни и по-добре финансово обезпечени, което също ще способства за по-голям интерес от страна на младежите към образование и подготовка в тези посоки.

За заплащане на положения труд през годината на обучителния стаж на стажантите-специалисти по здравни грижи ще бъдат употребявани опциите на Програмата " Образование " 2021-2027 за обезпечаване на стипендии по време на обучителния стаж.

Здравният министър се ангажира да отговори на поставените от медицинските експерти въпроси, засягащи Колективния трудов контракт и идентичното му използване за всички работещи, за продължителността на работния ден на медицинските сестри в реанимационните отделения и за цената на ваучерите за храна, давани на дежурния личен състав.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР