Министърът на здравеопазването проф. взе участие в извънредна неформална видеоконференция

...
Министърът на здравеопазването проф. взе участие в извънредна неформална видеоконференция
Коментари Харесай

Министър Сербезова взе участие в неформално заседание на Съвета на министрите по здравеопазване


Министърът на опазването на здравето проф. взе присъединяване в изключителна неофициална видеоконференция на Съвета на Европейския съюз по претовареност, обществена политика, опазване на здравето и потребителски въпроси (част „ Здравеопазване “) /EPSCO/. Единствена точка в дневния ред на Съвета беше „ Координираният и взаимен отговор на Европейски Съюз на здравните последствия от войната в Украйна “.

В рамките на съвещанието страните членки на Европейски Съюз споделиха вижданията си относно най-добрия метод за филантропична поддръжка и за отбрана потенциала на здравните системи на страните във връзка със обстановката в Украйна. „ Тези дни всички ние сме солидарни с украинския народ. България към този момент обезпечава медикаменти, превръзки, санитарни материали за Украйна. Работим в тясно съдействие с производители на лекарствени продукти и търговци на едро, както и с украинския и с българския Червен кръст. В контакт сме и с украинската диаспора у нас. България е отворена за украинските жители, които търсят избавление от войната и оказва оптималната поддръжка за нуждаещите се. Имаме ясна национална уредба, като създадената координация в рамките на правителството подсигурява нейното използване. “ Това уточни в изявлението си българският министър на опазването на здравето проф.. 

Проф. Сербезова акцентира, че по повод обезпечаването на съответни медицински грижи на всички лица, пристигащи от Украйна, за България Механизмът за гражданска отбрана на ЕС остава основният канал за отговор на исканията за помощ. „ За да можем да бъдем оптимално потребни и ефикасни, от значително значение е страните членки да получават ясна и структурирана информация за възраст, типа на болесттите или пострадванията, тип на нужната здравна помощ – профилирана или високоспециализирана. Това ще даде опция за навременна и точна оценка от способените здравни органи по отношение на възможността да приемат пациенти и да дават отговор съответно на техните потребности “, се показва още в позицията на България. 



Министър Сербезова съобщи, че оценката за разпределението на пациентите е комплицирана и се основава на редица фактори като местонахождение, специфичност на лечебните заведения, разполагаем кадрови запас и така нататък В този смисъл прецизна оценка най-ефективно биха могли да правят обособените страни членки. „ Излизаме от COVID криза, която изчерпа нашите здравни системи и здравни бюджети. В сегашния миг поддръжката на Европейски Съюз, в това число и финансова, е от изключителна значимост за страните членки “, уточни още министър Сербезова. 



В позицията на България акцент беше подложен и върху нуждата от ограничения във връзка с ваксинопрофилактиката на болести като морбили, туберколоза, хепатит В и други, оповестиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР