Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов издаде нова заповед във

...
Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов издаде нова заповед във
Коментари Харесай

Отпада карантината за връщащите се от Африка

Министърът на опазването на здравето проф. Костадин Ангелов издаде нова заповед по отношение на влизането в България от 1 април 2021 година, показват на уеб страницата на Министерство на здравеопазването.

С нея, при избрани условия, отпада наложителната карантина за идващите от Африка, само че единствено от 26 страни на континента, а точно: Арабска република Египет, Народна Демократична Република Алжир,
Тунизийска Република, Кралство Мароко, Република Мали, Република Нигер, Република Чад, Република Судан, Държава Еритрея, Федерална Демократична Република Етиопия, Сомалийска Република, Централноафриканска република, Габонска република, Република Конго, Федерална Република Нигерия, Република Бенин, Того, Кот д‘Ивоар, Република Либерия, Република Сиера Леоне, Република Гамбия, Сенегал, Република Буркина Фасо, Република Южен Судан, Република Гвинея, Република Гвинея Бисау и Република Мадагаскар.

При идване у нас, хората ще би трябвало да си вършат PCR тест до 24 часа и при негативен резултат, ще бъдат освобождавани от карантина, написа в т. 9 от заповедта. Може да влизат и непосредствено с отрицателен тест от съответните страни, изработен до 72 часа преди идването в България.

Остров Занзибар (Танзания) и Кения остават с карантината от 10 дни.

Преди няколко дни държавното управление на Египет изпрати протестна нота до България за наложената 10-дневна карантина за връщащите се от страната туристи. В Египет са годни противоепидемични ограничения и е следено скупчването на туристи на едно място. Прецизиран е потенциалът на гостите в хотелите и заведенията за хранене, числеността на групите при превозване им по време на екскурзии, визити на обекти и прехвърляния, написа в нотата. Натоварването на болничната система в Египет е едва. Показатели, за които България към сегашния миг не може да записва за жалост. В Кайро се намира един от най-големите центрове на Световната здравна организация.

За отпадането на карантината от Египет, Тунис и Мароко упорстваха още туроператорите, които са възнамерявали 45 полета единствено до Египет през април и май. Сдружението на туроператорите и туристическите сътрудници „ Обединение Бъдеще за туризма “ изпратиха писмо до премиера Бойко Борисов, министъра на опазването на здравето проф. Костадин Ангелов, до доцент Ангел Кунчев, основен държавен здравен контрольор и до вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова. Туроператорите и локалните хотели са възнамерявали задоволително превантивни ограничения за надзор с условието за входно и изходно PCR тестване. Освен това към този момент има забележителен брой имунизирани българи, които желаят да пътуват.

С цялата заповед може да се запознаете
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР