Министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков издаде нова заповед, с

...
Министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков издаде нова заповед, с
Коментари Харесай

Забраната за износ на инсулини се удължава с още месец

Министърът на опазването на здравето проф. Христо Хинков издаде нова заповед, с която се не разрешава износът на избрани групи медикаменти до 29 февруари 2024 година Това оповестиха от отрасловото ведомство.
Прочетете още
Става дума за инсулини и аналози и други понижаващи кръвната захар медикаменти, както и антибиотиците, предопределени за систематична приложимост в детска възраст. На 2 ноември, заради зачестили сигнали за неналичието на тези лекарства в аптечната мрежа, министър Хинков забрани износът им със период до 31 декември 2023 година След това беше издадена нова възбрана за експорт до 31 януари 2024 година

По данни на „ Информационно обслужване “ през последните два месеца броят предписани количества опаковки инсулини и аналози надвишава броя на отпуснатите в аптека опаковки. Процентното осъществяване на предписаните предписания за инсулини и аналози е до 61%. Във връзка с предписаните и отпуснати опаковки антибиотици, предопределени за систематична приложимост в детска възраст, може да се заключи, че отчетливо се вижда близо до към този момент упоменатото процентно съответствие сред предписаните и отпуснатите опаковки лекарствени артикули.

" След осъществен изчерпателен разбор на настоящата обстановка с наличността на гореспоменатите групи лекарствени артикули се откри нужда от удължение на възбраната за експорт. Целта е да се обезпечи задоволително количество от тези лекарствени артикули, нужни за лекуването на българските пациенти за запазване на тяхното здраве и гарантиране на непрекъснатост на лекарствената им терапия ", прецизират от Министерство на здравеопазването.

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР