Министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова ще има четвърти заместник-министър,

...
Министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова ще има четвърти заместник-министър,
Коментари Харесай

Асена Сербезова ще има четвърти зам.-министър и още съветници -

Министърът на опазването на здравето проф. Асена Сербезова ще има четвърти заместник-министър, излиза наяве от препоръчани от нея промени в устройствения устав на ведомството. Общата му бройка остава 302 души, само че общата администрация ще се понижи за сметка на профилираната. Обществените поръчки се обособяват в независима дирекция. Създава се и нова, обвързвана с профилактиката. Така дирекциите ще са общо 15.

Сега заместниците на министър Асенова са доктор Петър Грибнев, доцент доктор Любомир Бакаливанов и Невена Цанкова. Кой ще е четвъртият следва да разберем след приемането на промените в правилника от Министерския съвет и обнародването им.

Политическият кабинет на министъра ще се усили от 7 на 10 души.

Общата администрация вместо 80 индивида ще е с бройка 70. В нея са дирекциите " Канцелария и административно обслужване " (там се прибавя един щат и стават 15), " Човешки запаси " (остава 15 бр.), " Връзки с обществеността и протокол " (от 9 стават 10), " Правна " (остават 17 бр.) и " Стопански действия " (от 13 в този момент стават 25 щата).

Специализираната администрация от 186 ще се усили на 193 щатни бройки. Тя включва дирекциите " Лечебни действия " (от 32 щатовете се усилват на 33), „ Здравен надзор “, която се преименува на  " Опазване на публичното здраве и здравент надзор " и от 28 щатовете стават 17, " Промоция на здраве и профилактика на заболявания (остава с 11 щатни бройки), „ Лекарствена политика “ (остават 22 щатни бройки), " Бюджет и финанси " (остават 26 бр.), „ Европейска съгласуваност и интернационално съдействие “ (от 11 се усилват на 12), „ Международни планове и стратегии “ (остават 26 бр.), " Електронно опазване на здравето " (остават 11 бр.), " Търговски сдружения, благосъстоятелност и разбори " (от 19 се усилват на 20) и " Обществени поръчки " (15 бр.). Няма да има дирекция " Защита правата на пациентите ", в този момент с 11 щата.

От основния секретар се лишава основно в този момент обвързване: да координира и управлява процеса на подготовката и осъществяването на бюджета и да дава отговор за законосъобразното и целесъобразното разходване на средствата по бюджета на министерството.

Дирекция " Стопански действия " се натоварва със задачата да провежда и доставя районните здравни инспекции с персонални защитни средства и медицински произведения, нужни за битката с последствията от Коронавирус пандемията, както и да прави митническото обслужване по договорите на Министерство на здравеопазването за доставка на ваксини и медицински произведения по отношение на Коронавирус.

Досегашната дирекция " Търговски сдружения и благосъстоятелност " ще има за задача и да проследява и проучва финансовите и медико-статистическите индикатори на държавните и общинските лечебни заведения.

" Връзки с обществеността " ще приема сигналите, жалбите и запитванията на жителите както по телефона, по този начин и на имейла .

Мотиви

Проф. Сербезова излага претекстовете си за предлаганите промени в отчет до държавното управление. По мотив поисканите четвърти зам.-министър и повишен състав на политическия кабинет от 7 на 10 тя пише единствено, че " с оглед ефективно осъществяване на целите от Споразумението за взаимно ръководство на Република България в интервал 2021 година – 2025 година в бранш „ Здравеопазване “ е необходимо укрепване потенциала на политически кабинет посредством назначение на още един заместител министър и съветници на министъра ".

Разделянето на дирекция " Стопански действия и публични поръчки " на две, с отделяне на дирекция за публичните поръчки тя аргументира с другите действия едните и другите. В настоящия отдел " Стопански действия " са ангажирани с материално-техническото осигуряване на Министерство на здравеопазването, включително с организирането на защитата, транспортното обслужване, застраховането, ремонтната активност, хигиената и други, а в „ Обществени поръчки “ – с обмисляне, образуване и съгласуване на дейностите по провеждане на публични поръчки в сходство с нормативните условия и приложимите правила за публичните поръчки на Европейски Съюз и националното законодателство.

" Видно от това функционалностите на двете звена са доста разнообразни и изключително специфични, заради което е затруднено ефикасното администриране на процесите. В допълнение, структурата по публични поръчки реализира функционалности на Централен орган за покупки в бранш „ Здравеопазване “, което съставлява активност на специализираната администрация. (...) Не на последно място, възприетият механизъм за международно договаряне на ваксини против COVID-19 също се управлява в известна степен от отдел „ Обществени поръчки “, защото се касае за публични поръчки, провеждани от Европейската комисия " - написа Сербезова.

" С отпадането на изключителната епидемиологична конюнктура последователно ще отпада и законовата опция да не се организират редица публични поръчки в опазването на здравето. Това ще постанова по–голям брой административен личен състав, който да организира всички обществени поръчки по реда на Закона за публичните поръчки ", добавя тя.

Създаването на дирекция в профилираната администрация „ Промоция на здраве и профилактика на заболявания “ демонстрира желанието на министър Сербезова да изведе профилактиката и промоцията като стратегически приоритет в здравната политика и успеваемостта на работата на Министерство на здравеопазването да се увеличи, излиза наяве от отчета. 11-те специалиста в дирекцията ще са ангажирани с дейностите, свързани със СПИН, туберкулоза и сексуално излъчените инфекции и други обществено значими болести, както и с надзор на дейностите, свързани с промоцията на здраве и предварителна защита на хроничните незаразни болести, породени от поведенчески рискови фактори, като незадоволителна физическа активност, тютюнопушене и корист с алкохол.

Предвижда се закриване на дирекция „ Защита на правата на пациентите “. " Идеята за независимо структурно звено е добра по принцип и демонстрира слагане на пациента в центъра на работата на Министерството на здравеопазването, само че структурните звена реализират сложно функционалностите в даден ресор (защитата на пациента е в основата на лечебните дейности). Именно заради това обособяването на няколко структурни звена не дава опция за всестранно оглеждане на въпросите и за намиране на баланс в системата, което включва както най-оптимална грижа за пациентите, по този начин и основаване на ефикасни условия за работа на здравната мрежа - изяснява министър Сербезова. - Разделянето на функционалностите сред разнообразни звена (най-вече дирекции „ Защита на правата на пациентите “ и „ Лечебни действия “) води до практическо повтаряне на функционалности заради неспособност за слагане на граница сред правата на пациента и на останалите участници в здравното обслужване. "

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР