Министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова е прекратила процедурата по

...
Министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова е прекратила процедурата по
Коментари Харесай

Пращат покупката на КОВИД-тестове на КПКОНПИ, намаляват карантината

Министърът на опазването на здравето проф. Асена Сербезова е прекратила процедурата по закупуване на бързи антигенни проби за учениците. Поканата за обезпечаване на 12 500 000 щадящи теста беше оповестена на 30 декември 2021 година Спирането на процедурата е поради инспекция на " Вътрешен одит ", направена по искане на министър Сербезова. От нея е станало ясно, че има пропуски при организацията на процедурата, а документите ще бъдат пратени на Антикорупционната комисия (КПКОНПИ). До края на седмицата ще бъде пусната нова покана за закупуване на проби.

По-рано денем стана ясно, че здравните управляващи към този момент не разискват смяна на ограниченията в страната поради нарасналата заболеваемост от ковид. Всеки ден ще се прави сложна оценка въз основата данни в Националната осведомителна система, които включват математическо моделиране и опит за прогнозиране на протичане на вълната. Критериите за смяна на ограниченията ще са заетостта на леглата, продължителността на заетостта им, наличността на медицински личен състав, заболеваемостта му, натовареността на интензивните кревати и на Центъра за незабавна здравна помощ.

Вчера бе издадена заповед за понижаване на наложителната изолираност на болните от 14 на 10 дни, считано от датата на потвърдителното лабораторно проучване. Всички близки контактни ще подлежат на 7-дневна карантина вместо на 10-дневна. РЗИ може да анулира карантина на контактен, в случай че той има бустерна доза ваксина и негативен резултат от PCR проучване.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР