Mинистърът на здравеопазването представи напредъка по изпълнението на проекта за

...
Mинистърът на здравеопазването представи напредъка по изпълнението на проекта за
Коментари Харесай

Здравният министър с подробности за модернизацията на спешната помощ

Mинистърът на опазването на здравето показа напредъка по осъществяването на плана за модернизацията на незабавната помощ в страната, който е финансиран по оперативна стратегия "Региони в напредък " и е на стойност 164 млн.лева. След реализацията на този план България ще има система за незабавна помощ с нов образ, изпълнен със наличие, а пациентите ще имат достъп до качествено и модерно равнище на опазване на здравето в региона на незабавната помощ, каквото имат и европейските жители, сподели министърът по време на виртуално осведомително събитие за показване на напредъка по осъществяването на програмата.

Проектът е почнал през 2018 година, подсети министърът и уточни, че в обсега му са 237 обекта, ситуирани в 34 лечебни заведения в страната, в 27 центъра за незабавна здравна помощ /СМП/ и 180 филиала за СМП.

По плана огромна част от дейностите са факт: подписани са контракти за строителство, за авторския и строителния контрол, следва да стартират строително-монтажните работи в няколко огромни центъра за СМП, сподели министърът. Той добави, че този месец стартира строителството на обекти в Габрово, Севлиево, Дряново, Две могили и в други обитаеми места. Предстои сключването на контракти и в други центрове в страната, които са ситуирани в седемте обекта на обмисляне, написани в плана.

По този план следва модернизиране на целия автопарк в системата за СМП в страната, досега са доставени 240 от новите коли за спешна помощ, а до края на година и още 20. Оставащите 140 ще се доставят през 2021 година, а сега е в ход социална поръчка за доставка на 42 високопроходими коли за спешна помощ.

Структурите на незабавна помощ към този момент са получи 3580 апарата за незабавна здравна помощ - разнообразни типове респиратори, монитори за наблюдаване на пациентите и други. През декември стартира и доставката на съоръжение от немедицински вид - бактерицидни лампи, реанимационни кревати. Очаква се да се подписа контракт с компания, която да обезпечи над 14 000 единици съоръжение за офисите, центровете, филиалите за СМП, за незабавните отделения в лечебните заведения в страната.
 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР