Министърът на здравеопазването постъпи прибързано. Един директор е в прокуратурата,

...
Министърът на здравеопазването постъпи прибързано. Един директор е в прокуратурата,
Коментари Харесай

Общественият съвет на Фонда за лечение на деца смята, че уволнението на Троева е прибързано

Министърът на опазването на здравето постъпи преждевременно. Един шеф е в прокуратурата, втори е там - нали ви е ясно, че един нов шеф надали би се хванал в някакви канали, в случай, че прокуратурата следи всяко негово деяние? Това съобщи членът на Обществения съвет на Фонда за лекуване на деца Пенка Георгиева в коментар за уволнението на последния шеф доктор Тинка Троева.

По думите ѝ пред Българска национална телевизия бебето, кандидатствало за лекуване, поради което Троева беше уволнена, е било на четири месеца при подаване на документите, а е изпратено на лекуване, когато е станало на пет месеца. Според двама експерти положението му, възрастта и килограмите му налагали то да бъде изпратено на лекуване в задгранична клиника. Имало е два разновидността - клиника във Англия и в Германия.

Георгиева призна, че е имало административни нарушавания, само че е на мнение, че доктор Троева и министърът е можело да се схванат по случая.

Детето е с рядко чернодробно заболяване, което постанова незабавна трансплантация. По мнението на един от експертите, разгледал случая, опитът в този тип транплантация у нас е по-ограничен и лекуването би могло да бъде осъществено в условия на по-добър опит.

Георгиева сигнализира, че има суматоха измежду майките на болните деца какво ще се случи с лекуването на децата им, защото при предходната промяна на шефовете са се изгубили папки с документи.

Министърът на опазването на здравето проф. Николай Петров сподели, че такава трансплантация у нас би излязла към 60 хиляди евро, до момента в който в Германия ще е на стойност 120 хиляди евро. Той въпреки всичко добави: " Не ми се ще да приказваме за финансови вреди, желае ми се детето е добре. "

Според него най-голямото нарушаване в тази ситуация, е че детето не е съветвано в българска клиника и не е записано в регистъра за трансплантации . Проф. Петров добави, че до решението за уволняване се е стигнало след " редица натрупвания ", само че този случай е " препълнен чашата " на неговото самообладание.

Припомняме, че на 12 септември от министерството на опазването на здравето (МЗ) оповестиха претекстовете за уволнението на доктор Тинка Троева.

Като претекст за освобождението от министерството на опазването на здравето показват изказванието, че " доктор Троева е редовно нарушавала Правилника за активността и организацията на работата на Фонда, на реда за издаване на формуляр S2, регулярно заобикаляне на ясно написани процедури, измежду които и притеснителната процедура да се изискват мнения от медицински експерти, които не попадат в листата на одобрените от министъра външни специалисти към ЦФЛД. Сигнал е изпратен до прокуратурата на Р България. "

В мнението си, след призован по случая консилиум, националният съветник по трансплантология проф. Любомир Спасов е безапелационен, че трансплантацията може да бъде осъществена в България.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР