Министърът на здравеопазването на Словакия заяви в четвъртък, че ще

...
Министърът на здравеопазването на Словакия заяви в четвъртък, че ще
Коментари Харесай

Спор за руската ваксина свали здравния министър на Словакия

Министърът на опазването на здравето на Словакия съобщи в четвъртък, че ще подаде оставка, с цел да помогне за превъзмогване на разногласието за пратките с съветски ваксини против ковид, който раздруса четиричбенната ръководеща коалиция. Това се случва в миг, когато страната се бори с вълна от пандемията, довела я а до втората по величина смъртност на глава от популацията от COVID-19, разяснява " Ройтерс ".

Премиерът Игор Матович разгневи своите съдружни сътрудници в края на предишния месец, когато ги заобиколи, с цел да поръча доставки на съветската ваксина " Спутник V ". Една от партиите заплаши да напусне обединението, а друга изиска възобновяване на държавното управление - процедура, в която може да бъде заменен и министър-председателят.

За началото на абсурда можете да прочетете.

Критиците на Матович обявиха, че Словакия е трябвало първо да изчака управляващите на Европейския съюз да одобрят " Спутник V ".

" Две съдружни партии сложиха моята оставка като изискване, с цел да останат в обединението. В такава обстановка мисля, че нямаше смисъл да диспутирам... Не съм залепен за мястото си (в министерството) ", сподели здравният министър Марек Крайчи на брифинг.

Матович, търсейки равномерен преход в министерството по време на рецесията с публичното здраве, съобщи, че напускането на съпартиеца му Крайчи ще бъде " последователно " и ще отнеме седмици. Това щяло да остави време имунизирането със " Спутник V " да стартира.

" Човекът (Крайчи), който стоеше до мен, се стремеше да опази здравето и живота ни с всяко свое решение. За страдание, тези, които му слагат спънки, го трансформират в своя цел ", сподели министър председателят на същия брифинг, излъчен по малкия екран.

Словакия, сходно на Унгария и други в Централна Европа, които са изправени пред влошаваща се обстановка с COVID-19, търси дози отвън каналите на Европейски Съюз, до момента в който съюзът се пробва да форсира имунизирането и да догони страни като Англия и Съединени американски щати. Тази седмица Матович прикани Европейската организация по медикаментите да форсира одобряването на ваксини.

Словакия, страна с 5.5 милиона души население, е с втората най-висока смъртност на глава от популацията през последната седмица, съгласно портала за данни Our world in data. Пред нея е прилежащата Чехия.

Болниците са доведени до лимита на потенциала си, защото броят на случаите е достигнал 568 на 100 000 души през последните две седмици, четири пъти повече, в сравнение с в Германия, демонстрират данни на Европейския център за профилактика и надзор на болесттите.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР