Министърът на здравеопазването има твърде големи правомощия, не са гарантирани

...
Министърът на здравеопазването има твърде големи правомощия, не са гарантирани
Коментари Харесай

Дебат за законопроекта за извънредната обстановка: Да лекуваме болните, без да ограничаваме правата на здравите |

Министърът на опазването на здравето има прекомерно огромни пълномощия, не са обезпечени парите на работещите на първа линия, не са посочени предели при въвеждане на изключителната епидемиологична конюнктура, липсва финансова обезпеченост на плана, болните би трябвало да се лекуват, без да страдат правата на здравите - това бяха главните причини против Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за здравето, който депутатите одобриха на първо четене.

119 народни представители гласоподаваха " за ", 29 бяха " срещу ", 39 се въздържаха. Вносители са председателят на Комисията по опазване на здравето доц Антон Тонев и група депутати от ръководещата коалиция, и регламентира изискванията за оповестяване на изключителна епидемиологична конюнктура.

С плана се основава правна опция при последващо всеобщо разпространяване на заразна болест министърът на опазването на здравето да вкарва противоепидемични ограничения в страната или да делегира това право на шефовете на РЗИ по места.

Мерките, които ще могат да се вкарват са от общ темперамент - отдалеченост, стерилизация, маски на избрани закрити места и други Законопроектът изключва опцията да се постанова възбрана за влизане на територията на страната и  прекъсването на работа на обекти с публично предопределение.

Елена Гунчева от " Възраждане " разгласи законопроекта за " медицински фашизъм ", и акцентира, че с него се дават неограничени правомощия на здравния министър. " Граждански права, които са заложени в Конституцията и могат да бъдат ограничение единствено с решение на НС, ние ги предоставяме в пълномощията на един човек ", съобщи тя.

Валери Лачовски от ГЕРБ съзря противоречие със Закона за бюджета на НЗОК при изплащането на средствата за първа линия. Според него с анулацията на изключителната епидемиологична конюнктура няма да могат да се изплащат така наречен 1000 лева, до момента в който законопроектът регламентира това да продължи три месеца след анулацията на рестриктивните мерки. 

Колежката му Дани Каназирева попита по какъв начин ще се разкриват Коронавирус кревати след 1 април, откакто лечебните заведения не могат да бъдат задължени, в случай че няма изключителна конюнктура. Според нея, при вероятно повишаване на заболеваемостта, това ще бъде невероятно поради съществуващия " юридически вакуум ", до момента в който законопроектът бъде признат.

" Правилно отбелязвате, че се основава юридически вакуум, надяваме се приемането на законопроекта да не отнеме много време. В динамичните условия постоянно можем да предложим нещо по-гъвкаво ", означи доцент Тонев, без да навлиза в конкретика. 

Движение за права и свободи ще гласоподава с " въздържали се ". Законопроектът не е финансово гарантиран, използването му може да докара до съществени проблеми в системата на лечебните заведения , разгласи зам.-председателят на Комисията по опазване на здравето Джевдет Чакъров. Той съобщи, че групата споделя опасенията на шефа на НЗОК Петко Салчев, че опцията шефовете на РЗИ да подписват контракти със здравни заведения, с които фондът няма партньорски връзки, може да докара до финансови проблеми и да утежни качеството на медицинските услуги.

Чакъров също разяснява изплащането на средствата за работа на първа линия и спомагателното материално стимулиране за болничния личен състав, които по думите му не са обезпечени в законопроекта. Според него мнението на Министерството на финансите също не дава изясненост по какъв начин ще се обезпечават и изплащат тези средства.

Здравният министър и преди е имал право да вкарва епидемиологична конюнктура със своя заповед и в това няма нищо извънредно , съобщи в изявлението си Силви Кирилов от " ИТН ". Според него в този момент пълномощията му се оспорват, поради " мероприятията " на ръководещите от ГЕРБ при започване на пандемията, които са " подронили доверието на хората в системата ". Той обаче беше безапелационен, че въвеждането на изключителна епидемиологична конюнктура би трябвало да става по строго избрани критерии и да има ясни предели за продължителността ѝ. Кирилов съобщи, че Има Такъв Народ ще упорства за тези промени сред първо и второ четене.

" Ще подкрепим законопроекта на първо четене, само че имаме много забележки за прецизиране, за по-ефективен модел на ръководство на този развой ", сподели в умозаключение той. 

" Трябва да се намери метод да се лекуват болните, без да се лимитират правата на здравите. Даването на опция на РЗИ да дефинират по кое време да се вкарва изключителна конюнктура е извънредно революционна концепция, само че ще докара до тежко напрежение ", коментира депутатът от " ИТН " Андрей Чорбанов.

Вносителите на този законопроект не познават системата , разгласи в изявлението си депутатът от ГЕРБ и някогашен здравен министър Костадин Ангелов. Според него има два основни момента: прекъсването на плащането за първа линия и спомагателните средства за болничния личен състав. Той повтори тезата на Чакъров, че в случай че законопроектът се одобри в този тип, медиците няма да получат парите си, тъй като безапелационни гаранции от финансовото министерство няма, а здравният министър няма право на такива разноски отвън изискванията на изключителна конюнктура. Ангелов съобщи, че законопроектът би трябвало доста съществено да бъде обмислен и че ГЕРБ няма да го поддържа.

" Вместо да бъдем прагматични и да търсим път към нормалността, ние се занимаваме със основаване на подправени вести и публични безредици. Някои са предизборно настроени и скачат към микрофоните. Опитвате се да насаждате страхове това е доста неетично ", репликира зам.-председателят на здравната комисия и народен представител от " Българска социалистическа партия за България " Георги Михайлов, който съобщи, че законопроектът дава опция заплащанията на медиците да продължат.

" Не приемам определението  " здравна тирания " да се възприема като нещо, отнасящо се за в този момент ръководещите ", съобщи след приключването на дебатите здравният министър Асена Сербезова, а в отговор на зададените въпроси изясни: 

" Плащанията за медицинските експерти са два типа, първият са средствата за първа линия 1000, сега се водят договаряния преговори между БЛС и НЗОК, по какъв начин да продължат след 1 юли. Има обаче едни други експерти, които също са на първа линия – здравните инспектори. За тях средствата се обезпечават от бюджета на МЗ и в случай че не приемете този законопроект, няма да ги получат. Допълнителните средства за болничния личен състав, които стопират след края на епидемията, ще бъдат обезщетени с увеличение на цените на клиничните пътеки. В момента се водят диалози по какъв начин ще става това. Лечението на COVID-19 би трябвало да бъде " развързано " от епидемиологичната конюнктура и да не пречи на останалата здравна активност ", сподели тя.

По думите ѝ Европейската комисия е показала ясни критерии, какво би трябвало да се следи, когато ограниченията бъдат вдигнати. Сербезова увери, че при вземането на решения методът на здравните управляващи ще бъде теоретичен.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР