Министърът на здравеопазването е органът, който издава разрешението за всяко

...
Министърът на здравеопазването е органът, който издава разрешението за всяко
Коментари Харесай

Д-р Колчаков: Здравният министър с право може да прекрати финансирането на болница

Министърът на опазването на здравето е органът, който издава разрешението за всяко здравно заведение - частно, общинско или държавно. В неговите пълномощия е освен прекратяването на контракт сред болница и Здравната каса. Ако не се извършват национални противоепидемични ограничения - може да се премине и към лишаване на лиценз - краткотрайно или трайно ”.
Така анестезиологът от УМБАЛ „ Софиямед” доктор Иван Колчаков разяснява думите на здравния министър, който се закани да приключи заплащанията от НЗОК, в случай че лечебни заведения не извършват заповедите му, предава NOVA.

Той уточни още, че няма значение каква е собствеността на едно здравно заведение, тъй като то взе участие в националната здравна система. Д-р Колчаков изясни и какви са стъпките, които се подхващат, при положение, че в болничното заведение, в която работи отиде пациент със признаци на ковид, само че без PCR тест.

„ Вече в България работи Национален координационен център, в който има цялостна информация за наличностите на свободни кревати във всички здравни заведения. Ние не можем да върнем пациента, а би трябвало да установим дали има заразяване. Ако има - се осведоми координационният център и при положение, че при нас няма места, той се транспортира до най-близката болница”, сподели анестезиологът.

Докато пациентът изчаква резултатите от теста си, за него се поставят грижи, безапелационен беше доктор Колчаков. Според него, българската здравна система сега се оправя на средноевропейско равнище. Допълни обаче, че в нея има доста тежки проблеми.

„ На първо място казусът е с човешкия фактор. Ние сме го казвали неведнъж. В момента медицинските сестри са под 30 000. Има и доста възрастни лекари, които не престават да работят”, съобщи доктор Колчаков.

Той бе безапелационен, че казусът в опазването на здравето е продължителен. „ България си разрешава лукса от десетилетия наред да отделя два пъти по-малък дял от Брутният вътрешен продукт за здраве, в сравнение с е средноевропейският.

В Европа се отделят 9-10%, у нас делът постоянно е под 5%. В пари това значи - България годишно има към 700 лева за здраве. В Европа междинното е към 3 500 евро”, разгласи медикът.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР