Министърът на здравеопазването да може да финансира дейности на областните

...
Министърът на здравеопазването да може да финансира дейности на областните
Коментари Харесай

На първо четене: Областните болници с допълнително финансиране от МЗ - Здраве

Министърът на опазването на здравето да може да финансира действия на регионалните многопрофилни лечебни заведения одобриха на първо четене народните представители, с промени в Закона за лечебните заведения.

Законопроектът бе гласуван единомислещо със 180 гласа " за ". С измененията се обезпечава правна опция за субсидиране на регионалните многопрофилни лечебни заведения за интензивно лекуване.

Законопроектът касае регионалните многопрофилни лечебни заведения, които имат изключително място в националната система на опазването на здравето, с водеща роля в застраховане здравето на огромна част от популацията в 28-те области на страната. Те извършват основни задания при незабавното опазване на здравето и при изключителни обстановки и повреди. Тези лечебни заведения имат и редица незадължителни за останалите отговорности, измежду които обезпечаването на действия, свързани със правосъдната медицина, патоанатамията, приемът на здравнонеосигурени незабавни пациенти. Това несъмнено значи разходване на финансов запас, поддържане на кадрови капацитет, разяснява проф. Костадин Ангелов от ГЕРБ, който е вносител на законопроекта.

В хода на полемиката Марио Рангелов от Движение за права и свободи съобщи, че ще поддържат законопроекта. Той уточни, че ще създадат предложение за промени, обвързвано с УМБАЛ " Георги Странски " в Плевен. Илиян Йончев от " Българска социалистическа партия за България " също съобщи поддръжка за оферти законопроект. Той акцентира, че плевенската болница е една от най-големите в страната с 900 кревати и е гръбнакът на опазването на здравето за цяла Северна България и също съобщи подготвеност за оферти за промени сред първо и второ четене.

Подкрепа за законопроекта показаха и от " Демократична България " (ДБ) и " Продължаваме Промяната " (ПП). Д-р Александър Симидчиев (ДБ) сподели, че методът, по който се взема решение казусът, не е стратегически и резистентен. Васил Пандов от Политическа партия разяснява, че ще създадат предложение за прецизиране на текста, като категорично бъде написано, че тези средства да бъдат разходвани за обезпечаване на възнагражденията на работещите в регионалните лечебни заведения.

Прието беше предлагането срокът сред първо и второ четене на законопроекта да бъде скъсен от 7 на три дни, защото е консенсусен.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР