Министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров предложи основни насоки за

...
Министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров предложи основни насоки за
Коментари Харесай

Кацаров предложи насоки за промяна на модела на здравната система

Министърът на опазването на здравето доктор Стойчо Кацаров предложи съществени насоки за смяна на модела на здравната система, по които е реализирано единодушие с НЗОК. Сред тях са отпадане на лимитите в здравната помощ, промени в цените на медицинските услуги, както и завършек на денонощния режим на персоналните лекари. 

" Искаме да започват договаряния за промени в Националния рамков контракт. На първо място ще упорствам да отпаднат лимитите. Това е нещо, което беше въведено 2015 година Няма данни това да е подобрило здравната помощ. Имаме единодушие, че този модел не може да работи. Лимитите са наказване за добре работещите лечебни заведения и премия за лечебни заведения, които пациентите не търсят ", изясни Кацаров след среща с управленията на Националната здравноосигурителна каса и на Българския лекарски съюз. 

По думите му, отпадането на лимитите и смяна на цените на пътеките може да стане още идващия месец. " Правилното обаче е да се договорят и да се започват от 1 януари със идващия бюджет ", добави служебният здравен министър.

Друга тематика, която е била разисквана с НЗОК и БЛС, е за промени в цените на медицинските услуги. " Трябва да се преодолеят диспропорциите. Ако не се създадат такива промени, те ще стават още по-дълбоки.

„ Ще упорствам да се въведат коефициенти на цените на тези медицински услуги. Не е все едно дали пациентът, който лекуваш е на 20 или на 90 години, не е едно и също дали има съпътстващо заболяване, или има повече. Това би помогнало да преодолеем и един феномен – да се селектират пациенти. Идеята на въвеждането на коефициенти е, с цел да има по-справедливо възнаграждение ", разясни Кацаров. 

Той уточни още, че би трябвало да се трансферират повече действия от болничната към извънболничната помощ. " Трябва да можем да реагираме и да променим разпоредбите, по които работим. Това ще разреши същата услуга да се извърши на по-ниска цена, в сравнение с в настоящия миг ", сподели още той. 

Другото предложение е да се постави завършек на това персоналните лекари да са разполагаем 24 часа, 7 дни в седмицата. По думите му, това води до неблагополучие и за лекаря, и за пациента.

Последната точка, която Кацаров е обсъдил с НЗОК, е да се откри механизъм, с който да се въвлече пациентът в контрола на активността. Той посочи, че и потребителите би трябвало да са заинтригувани да не се злоупотребява с техните пари и източването на системата. 

Управителят на НЗОК проф.Петко Салчев сподели, че специалистите ще обсъдят какви биха могли да бъдат измененията в нормативната уредба, а за цени може да се приказва през есента, когато ще има изясненост за бюджета на НЗОК.

Председателят на Българския лекарски съюз доктор Иван Маджаров от своя страна уточни, че концепциите на министъра са били обсъждани в съсловната организация. " Важно е парите да следват пациента, да не се дефинират в някой кабинет. Важно е да изнесем огромна част от дейностите в извънболничната помощ ", означи той. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР