Министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев проследи обучението на първите

...
Министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев проследи обучението на първите
Коментари Харесай

Първите 50 медици се обучават да оказват спешна помощ по въздуха

Министърът на опазването на здравето доктор Асен Меджидиев наблюдава образованието на първите 50 медици, които ще оказват незабавна помощ по въздуха.

В тренировъчния център на ВМА са реализирани условия за образованието на медиците. В подготовка са и останалите бази за създаване на хеликоптерните площадки. Меджидиев заяви и че през юли се чака идването на първите избавителни хеликоптери.

 Обучение на медици Снимка: Ладислав Цветков

„ Има опция за изпращане в Италия на преподаватели, учащи първите ни екипи за оказване на незабавна помощ по въздух “, сподели Асен Меджидиев.

Четирите бази на медицинските хеликоптери ще бъдат в София, Долна Митрополия, Варна и Безмер

Спешната помощ по въздух ще бъде безвъзмездна, сподели още той.

Началникът на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски сподели, че в симулационния център се образоват и парамедици, и бойни санитари.

„ Центърът към този момент се употребява с огромно доверие и от ден на ден поръчки за образование има от страна на полицията, разследващи служби, Националната работа за защита. Преподавателите ни са опитни “, добави той.

Уменията - в малко пространство, с малко време да направиш верния избор.

В понеделник 50 лекари и медицински специалисти започнаха образованието си за оказване на незабавна здравна помощ по въздуха. Това е първата група, която ще премине обучителния курс. 

Кандидатите са лекари, лекари-специализанти, медицински сестри, акушерки, парамедици и един лекарски помощник, които са от 17 лечебни заведения, четири центъра и един филиал за незабавна здравна помощ от цялата страна. За образованието са кандидатствали лекари и медицински експерти от София, Бургас, Гоце Делчев, Монтана, Панагюрище, Плевен, Разград, Сандански и Шумен.

Занапред ще се построяват и специфични площадки

Предстои съставяне и на втора група, която ще бъде подготвена в оказване на помощ по въздуха.

Първите хеликоптери се чака да бъдат в България през лятото. Летателните машини ще бъдат оборудвани с нужната инсталация. До края на 2026 година се планува страната ни да разполага с шест хеликоптера за оказване на незабавна помощ.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР