Министърът на вътрешните работи Валентин Радев е разпоредил пълна проверка

...
Министърът на вътрешните работи Валентин Радев е разпоредил пълна проверка
Коментари Харесай

Тормоз в спецотряда за борба с тероризма

Министърът на вътрешните работи Валентин Радев е разпоредил цялостна инспекция на Специализирания отряд за битка с тероризма (СОБТ), откакто чиновници в звеното изпратиха отворено писмо. В него се приказва за произволи и упражнявани репресии върху неуместни чиновници от страна на управлението на отряда.

Баретите сами са поискали инспекция, която да обхване организацията на работа им, професионалното управление, в това число кадровата политика и осъществяване на състезания, написа offnews.bg, съобщи Нова ТВ.

Начело на отряда е назначен още веднъж Георги Гайков, по чието време се случи случаят в Лясковец. Тогава Гайков беше посочен за поста от някогашния основен секретар в държавното управление на Пламен Орешарски - Светлозар Лазаров.

Исканията на баретите са свързани с това, че в отряда има " прояви на неприятни практики ", " основаването на атмосфера на съмнение сред чиновниците, недобрата кадрова политика, подчинена на личностни взаимодействие, а не на професионални качества, опити за разпра, нарушение на съществени правила на работа в Министерство на вътрешните работи, каквото се явява опцията за кариерно израстване, професионално образование ".

В писмото се твърди още, че командирът на отряда и негови доближени правят " тотална разпра с неуместни чиновници ". Това довело до боязън у баретите, които работели под мощно напрежение, а тези, които не са доближени на командира, са лишавани от полагащото им се в допълнение материално стимулиране.

Вместо това се толерирали чиновници с незадоволителна подготовка, а хора с опит биват подценявани и изтиквани в периферията. В един съответен случай чиновници са били репресирани, откакто подали сигнал за неспазване на нормативната уредба в СОБТ.

Сред чиновниците на СОБТ настойчиво се приказва, че скрито се приготвя нов щат по предложение на Гайков за премахване на неуместни чиновници и назначение на хора от близкия му кръг.

" Това води до боязън на чиновниците дали ще запазят служебните си места, демотивира ги и ги слага в обстановка на индиферентност от директната им работа, защото са заети да запазят работата си и ситуацията на фамилиите си ", се показва още в писмото.

Служителите показват, че методът на командира им е бил прилаган и в предходното му ръководство в интервала 2013-2014 година, когато Гайков е отстранил от управителни длъжности чиновници без никакви причини и на тяхно място назначил хора без нужната подготовка.

" Един от тези комфортни чиновници скоро след назначението му беше арестуван за контрабанда на цигари и му е повдигнато обвиняване за ощетяване на страната с милиони левове. По негово време е и добилия печална популярност случай " Лясковец ", при който настъпиха тежки последици и загуби освен за страната, а и за чиновниците от отряда. Беше загубен човешки живот и пострадаха 4-ма чиновници, като за взетите решения за промяна на управителни чиновници, никой не се осмели да му потърси отговорност ", се показва още в писмото.

Служителите настояват, че командирът постоянно употребява служебни коли за персонални цели - превозване на приятелката му до разнообразни дестинации, даже през почивни дни, като някои от взаимните им визити са на молове в София, което не е обвързвано със служебни задължения, а водачите на служебния автомобил са принудени да чакат в паркинга по няколко часа.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР