Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков проведе среща с делегация

...
Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков проведе среща с делегация
Коментари Харесай

Министър Рашков проведе работна среща с председателя на Комитета за предотвратяване на изтезанията към Съвета на Европа Алън Мичъл

Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков организира среща с делегация на Европейския комитет за попречване на изтезанията и нечовешкото или унизително третиране или наказване на Съвета на Европа (КПИ), водена от неговия ръководител Алън Мичъл.

 На нея участваха основният секретар на Министерство на вътрешните работи основен комисар Петър Тодоров, непрекъснатият представител на Република България към Съвета на Европа Мария Спасова, шефовете на дирекции „ Вътрешна сигурност “ и  „ Инспекторат “, представители на ГДНП и на ДЕСМС.
Целта бе  в границите на диалога да бъдат разисквани настоящи и идни стъпки за отбрана на правата на индивида в полицейската активност на основата на отчета на КПИ от последното му посещаване в България през есента на 2021 година
Министър Рашков акцентира, че рекомендациите на комитета се преглеждат с изключително внимание от управлението на Министерство на вътрешните работи, което е възприело качествено нов метод към тематиката. Той показа информация за настоящите промени в подзаконовата правна рамка, с които се цели усилване на гаранциите за правата на арестуваните, в това число представители на уязвими групи, за провеждането на целеви тематични образования, както и за нови разпореждания, свързани с обезпечаването на адвокатска отбрана на лицата и други.
Директорите на ДВС и на ДИ осведомиха за новите разпореждания, свързани с работата със сигнали, както и за провеждани сега разбори и инспекции на правомерното осъществяване на наредбите. Подчертано бе положителното съдействие с Министерство на външните работи и с Министерство на правосъдието, както и с способените структури на Съвета на Европа.
Алън Мичъл благодари за открития и конструктивен диалог и изрече висока оценка за уговорката на Министерство на вътрешните работи по тематиката. Той акцентира, че точно това е повода по-голямата част от хората, с които комитетът е разговарял, да свидетелстват за положителното отношение на полицията към тях.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР