Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков е споделил пред евродепутати

...
Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков е споделил пред евродепутати
Коментари Харесай

Рашков се оплака на европрокурори, че няма контрол върху Гешев

Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков е споделил пред евродепутати констатацията си, че основният прокурор на България счита Министерство на вътрешните работи за отделение на своята институция, съобщава БНР.

Твърдението се съдържа в отчета за задачата в България на Мониторинговата група от Комисията за цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи в Европейския парламент, извършена в края на септември.

Предстои в понеделник в парламентарната комисия в Брюксел да бъдат обменени отзиви по отчета.

Рашков се е оплакал и от неналичието на надзор върху основния прокурор. Той е декларирал, че политическата взаимозависимост изяснява за какво не е стартирано следствие против някогашния министър председател Бойко Борисов макар фотосите и записите. Министерство на вътрешните работи министърът е показал, че има случаи на огромна корупция, свързани с автомагистрали и язовири, а отпуснатите евросредства не са били вярно следени.

Рашков и евродепутатите са на мнение, че българските служби не са си свършили работата и по Закона " Магнитски ".

На срещата с вътрешния министър е очебийно, че при предходното държавно управление не е водено съответно следствие за потреблението на несъразмерна мощ от полицията против протестиращите.

От своя страна обвинител №1 Иван Гешев е подчертал, че  " Барселонагейт " е в досъдебна фаза, заради което основният прокурор не може да желае или да дава информация без единодушието на наблюдаващия прокурор. Той е заречен да изпрати спомагателна информация за методологията на следствието на случаите и на така наречен " златни кюлчета ", в случай че има такава.

Мониторинговата група е провела срещи с тогавашния министър на правораздаването Янаки Стоилов, както и с вицепремиера за еврофондовете Атанас Пеканов. Двамата са били безапелационни, че конфискацията е един от инструментите за битка с корупцията и би трябвало да бъде прилагана по метод, който дава резултати.

Министърът на културата Велислав Минеков пък е дал за образец даването на 500 000 евро за позитивно отразяване на активността на едно министерство, което дефинира като " пазаруване на съвест ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР