Министърът на външните работи Светлан Стоев се срещна днес с

...
Министърът на външните работи Светлан Стоев се срещна днес с
Коментари Харесай

Външният министър: Няма по-заинтересована от България Република Северна Македония да стане член на ЕС

Министърът на външните работи Светлан Стоев се срещна през днешния ден с външния министър на Република Северна Македония Буяр Османи в Анталия в границите на заключителния конгрес на ротационното председателство на Турция на Процеса за съдействие в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ). Двамата министри разискаха двустранните връзки и европейската вероятност на Република Северна Македония.

Министър Светлан Стоев посочи приемствеността и последователността в българската външна политика по отношение на евроинтеграцията на Република Северна Македония. За България е от основно значение осъществяването на Договора от 2017 година, като позицията ни се основава на Декларацията на Народното събрание от 10 октомври 2019 година и Рамковата позиция по отношение на европейската вероятност на Република Северна Македония, призната от Министерския съвет на 9 октомври 2019 година

Светлан Стоев увери, че няма по-заинтересована страна от България Република Северна Македония да стане член на Европейски Съюз. Страната ни е отворена за разговор и продължава да работи интензивно за построяването на положителна атмосфера и възобновяване на доверието в връзките.

България чака съответни стъпки от Република Северна Македония по осъществяването на договореностите сред двете страни, акцентира Светлан Стоев и добави, че прагматичният път е печелившият и за двете страни.

„ Като другари и сътрудници гледаме в една посока. Въпросът е дали ще изпълним мечтаната вероятност по дългия или по късия път “, съобщи Светлан Стоев.

Външният ни министър акцентира, че в лицето на България Република Северна Македония постоянно е имала сътрудник, на който да разчита и напомни българското председателство на Съвета на Европейски Съюз през 2018 година, когато страната ни върна тематиката за разширението на Европейски Съюз към страните от Западните Балкани в дневния ред на Съюза.

България продължава да поддържа този развой, който е мотор за демократични промени и преход към пазарна стопанска система, вземайки поради и правилото на личните заслуги.

Министър Буяр Османи акцентира смисъла на непрекъснатата връзка за позитивното развиване в разрешаването на двустранните въпроси. Той осведоми българския си сътрудник, че към този момент е избран стопански консултант, който ще спомага на българските вложители в Република Северна Македония, и го увери, че скоро страната му ще има дипломат в България.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР