Министърът на външните работи Светлан Стоев проведе телефонен разговор с

...
Министърът на външните работи Светлан Стоев проведе телефонен разговор с
Коментари Харесай

Светлан Стоев обсъди ситуацията в Афганистан с външния министър на Иран

Министърът на външните работи Светлан Стоев организира телефонен диалог с министъра на външните работи на Иран Хосейн Амир Абдолахиан, като го поздрави за неотдавнашното му предопределение на поста. Двамата разискаха и градивните връзки сред двете страни, обстановката в Афганистан, както и опциите за взаимно превъзмогване на пандемията от COVID-19.

Светлан Стоев акцентира обичайно другарските връзки, както и дейния разговор сред България и Иран, като даде за образец провеждането на постоянни политически съвещания на равнище заместник-министри на външните работи и Съвместната българо-иранска комисия за икономическо и научно съдействие.

" През 2022 година ще отбележим 125 година от установяването на дипломатически връзки, което потвърждава съществуването на дълбоки двустранни връзки. Вярвам, че България и Иран ще продължат да развиват нашите обичайно другарски и градивни връзки, в които основна роля играят министерствата на външните работи ", съобщи Светлан Стоев.

От своя страна министър Абдолахиан удостовери готовността и на Иран за задълбочаване на двустранните връзки с България.

Двете страни разискаха установяването на директна въздушна линия София-Техеран, което ще спомогне за увеличението на туристическия поток от Иран. Отправени бяха и взаимни предложения за визити на равнище министри на външните работи.

По отношение на COVID-19 българската страна означи големите старания на Иран да се бори с пандемията. Изразена бе готовността на България за доставка на ваксини за Иран.

Сред тематиките на диалога беше и обстановката в Афганистан. Министър Стоев означи със угриженост, че е належащо да се положат старания за подкрепяне на бързото стабилизиране на страната в политическо и икономическо отношение, както и да бъдат предотвратени нови бежански талази и терористични закани.

Той посочи, че България играе дейна роля в основаването на Европейска районна платформа в поддръжка на прилежащите страни, наранени от наранени от миграционния напън, в това число и Иран.

Първият ни посланик изрече признателност към Иран за готовността за подпомагане посредством Генералното консулство в Херат при издаването, в случай че е належащо, на ирански визи за жители на европейски страни, в това число България, и обезпечаването на безвреден път за евакуация.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР