Министърът на външните работи Светлан Стоев одобри инициативата на Дипломатическия

...
Министърът на външните работи Светлан Стоев одобри инициативата на Дипломатическия
Коментари Харесай

Дипломатическият институт ще носи името на Иван Станчов

Министърът на външните работи Светлан Стоев утвърди самодейността на Дипломатическия институт да носи името на Иван Станчов - един от най-ярките представители на българската дипломатическа общественост, който загубихме на 24 ноември 2021 година, оповестиха от външното ни министерство.

Измежду многото и разнообразни образци за приноса му за развиването на актуалната българска дипломатическа работа е това, че той бе един от първите идеолози на основаването на Дипломатическия институт към Министъра на външните работи на България.

В интервала 2010-2015 година Иван Станчов бе Почетен ръководител на Националния съвещателен съвет на Дипломатическия институт - време, в което с големия си престиж той обилно способства за създаване на дипломатическата школа и представляваше въодушевяващ пример за младите генерации български дипломати.

От 2015 година Дипломатическият институт към министъра на външните работи вкара практиката участниците във всеки Курс по дипломация за стажант-аташета да избират за собствен патрон заслужили персони от българската дипломатическа история. Вече няколко випуска носят имената на Симеон Радев, проф. Иван Шишманов, Св. Св. Кирил и Методий, Марко Балабанов и Стоян Петров-Чомаков, чиито ученици са младото попълнение на българската дипломатическа работа. Тази традиция реализира нужната връзка на съвременността с предишното и въодушевява посредством образеца на национализъм и професионализъм.

Иван Станчов, който е роден през 1929 година в София, принадлежи към популярна фамилия български дипломати. Дядо му Димитър Янев Станчов е един от първите ни дипломати, дипломатически сътрудник на България в Румъния (1894-1895 г.), Австро-Унгария (1895-1897 г.) и Русия (1896-1906 г.), министър на външните работи (1906-1908 г.) и министър-председател (1907 г.). Баща му Иван Димитров Станчов е в българската дипломатическа работа от 1928 до 1944 година. Леля му Надежда Димитрова Станчова е първата българка посланик.

През 1943 година те напущат България и се откриват в Съединени американски щати. След 47 години наложително заточение, през 1990 година Иван Станчов се завръща в България с цел да продължи дипломатическата традиция на своя жанр като дипломат във Англия и Ирландия (1991-1994 г.) и външен министър (1994-1995 г.) в служебното държавно управление на Ренета Инджова. Бил е и консултант по външнополитически въпроси на президента Петър Стоянов, а по-късно - и на Георги Първанов.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР