Министърът на външните работи Светлан Стоев и вицепрезидентът на Виетнам

...
Министърът на външните работи Светлан Стоев и вицепрезидентът на Виетнам
Коментари Харесай

България и Виетнам ще работят за задълбочаване на сътрудничеството в сфери от взаимен интерес

Министърът на външните работи Светлан Стоев и вицепрезидентът на Виетнам Во Тхи Ан Суан потвърдиха желанието на двете страни да засилват двустранните връзки въз основата на опциите за съдействие в разнообразни сфери от съвместен интерес.
 
България и Виетнам се радват на дългогодишно близко другарство, а през 2020 година означиха и 70-годишнината от определяне на дипломатическите връзки. " Ние не сме единствено доверени другари, само че считам, че за в бъдеще ще бъдем и стратегически сътрудници, като връзките ни ще се базират на основата на взаимно почитание и доверие ", съобщи министър Стоев. Той насочи поздравления към Во Тхи Ан Суан за избирането й за вицепрезидент и изрази удовлетворение, че България е първата страна от визитата й в Европа.
 
На срещата в Министерство на външните работи българският външен министър акцентира смисъла на Виетнам, който е предпочитан сътрудник за страната ни в Югоизточна Азия.  Налице е нужната база, както по двустранна линия, по този начин и по линия на връзките ЕС-Виетнам, за надграждане и задълбочаване на съдействието сред двете страни. България приветства подписването на споразуменията за свободна търговия и за отбрана на вложенията сред Европейски Съюз и Виетнам през 2019 година и ще продължи да оказва своята поддръжка за азиатската страна в границите на интернационалните конгреси.
 
Високата оценка на страната ни за партньорството с Виетнам е видна и от дейния политически разговор на равнище президент, вицепрезидент, ръководител на Народно заседание, министри на външните работи. По време на срещата българската страна удостовери желанието за поддържане на разговор сред външните министерства на двете страни, в това число посредством политически съвещания и продан на визити.
 
Страната ни отдава извънредно значение на търговско-икономическите връзки с Виетнам. Потенциал за развиване на съдействието има в енергетиката, индустрията, високотехнологичното земеделие, медицината, фармацията, осведомителните технологии, нововъведенията и туризма. Посочена бе нуждата посолствата на двете страни да положат старания за подписване на съглашения, които да дадат базата и гаранциите за задълбочаването на икономическите връзки в тези области. " Нашата цел е Виетнам да стане желан сътрудник за България и България да стане желан сътрудник за Виетнам ", посочи външният ни министър.
Обсъдени бяха също връзките в областта на образованието и културата, туризма, както опциите и обезпечаването на ваксини против Ковид-19 на Виетнам. Българската страна посочи опциите, които дават българските университети за продан на специализанти и докторанти и акцентира желанието на България да одобри повече студенти от Виетнам в бъдеще. Подчертана бе и нуждата от актуализиране на двустранните съглашения в региона на културата и туризма, с цел да бъде контактът сред хората прагматичен и действителен.
 
Вицепрезидентът на Виетнам Во Тхи Ан Суан  посочи смисъла, което страната й отдава на връзките с България като обичайната другарска страна в Европа и като страна-член на Европейския съюз. Тя увери, че ще продължи да поддържа България в границите на интернационалните конгреси и ще поставя старания за реализиране на контакти сред страната ни и страните членки на АСЕАН.  Виетнамската страна изрече признателност към Министерство на външните работи и към посолството ни в Ханой, че работят интензивно за връзките сред България и Виетнам.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР