Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба смята, че

...
Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба смята, че
Коментари Харесай

Кулеба към Бербок: Така или иначе ще ни дадете ракети Taurus, защо си губим времето?

Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба счита, че Германия ще трансферира на Украйна крилати ракети Taurus: " Така или другояче ще ни ги дадете, за какво си губим времето " съобщи той на конференцията с немския си сътрудник Аналена Бербок, цитират думите му РБК–Украйна и Агенция " Фокус ".

Кулеба и Бербок са разискали двустранните връзки сред Украйна и Германия, както и нови способи за експорт на зърно и даване на спомагателни оръжия за Украйна. Обсъден е и въпросът за подсилване на противовъздушната защита и прехвърлянето на ракети с огромен обхват на деяние Taurus.

" Разговаряхме в детайли за даването на немски ракети с огромен обхват Taurus на Украйна. Днес разбираме по-добре спецификата на процеса на взимане на дефинитивно решение от немското държавно управление. От своя страна Украйна е подготвена да направи всичко належащо, с цел да форсира процеса ", е декларирал Кулеба.

Той е сигурен, че Германия въпреки всичко ще съобщи Taurus на Украйна за отбрана на пристанищата от съветски въздушни удари и че това решение не би трябвало да се отсрочва.

" Вие по този начин или другояче ще го извършите, въпрос на време е и не виждам за какво си губим времето “, е отбелязал той.

По-рано медиите оповестиха, че Украйна публично е поискала от Германия ракети Taurus, само че Берлин не е взел решение за прехвърлянето.

По-рано Der Spiegel заяви, че федералното държавно управление на Германия изследва способи за доставяне на Украйна с крилати ракети Taurus с огромен обхват от запасите на Бундесвера през идващите месеци, като към сегашния миг се водят строго секретни договаряния с представители на отбранителната промишленост.

По данни на немското издание канцлерът Олаф Шолф упорства за механически модификации на ракетата, с цел да се отстрани изцяло опцията Украйна да нанася с тях удари по съветска територия. Подчертава се, че Шолц " остава угрижен от ескалацията на спора “. През последните няколко седмици Министерството на защитата на Германия, съгласно Der Spiegel, се е обърнало към производителя на Taurus с искане да включи уместно ограничаване за целево програмиране в крилатите ракети.

 

Германия ще отпусне 21 милиона $ (38.56 милиона лева), с цел да помогне на Украйна да приготви енергийната си система за възможни офанзиви от съветските сили през зимата, заяви на конференцията Аналена Бербок.

Кулеба подсети, че единствено през предходната година руснаците са направили 1500 ракетни удара по обекти на украинската енергийна инфраструктура. И в този момент Украйна се приготвя за зимата.

" Русия очевидно възнамерява нови офанзиви особено за есента и зимата ", съобщи Бербок.

РБК-Украйна напомня, че предишния зимен сезон съветските сили постоянно са нанасяли масирани ракетни удари по територията на Украйна. Основната им цел са били оборудванията на енергийната инфраструктура.

В резултат на сходни удари енергийният бранш на Украйна е доста развален. Властите приложиха графици за планувани спирания на тока.

Министърът на външните работи на Федерална Република Германия Аналена Бербок е на авансово необявена аудиенция в Украйна – четвъртата ѝ от началото на войната.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР