Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба каза днес

...
Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба каза днес
Коментари Харесай

Украйна къса отношения с Иран заради доставките на оръжия за Русия

Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба сподели през днешния ден на брифинг, че внася предложение до президента Володимир Зеленски за спиране на дипломатическите връзки с Иран заради неговите доставки на оръжие за Русия, съобщи украинският информативен уебсайт НВ.

По време на среща на министрите на външните работи на ЕС в понеделник Кулеба прикани за строги наказания против Иран за оказване на помощ на страната агресор. Той назова дейностите на страната " измама и неистина " и напомни, че Техеран обществено твърди, че е " срещу войната " и няма да поддържа нито една от страните с оръжие.

Вече седмици наред Русия унищожава украински градове и гражданска инфраструктура с ирански дронове от вида " Шахед-136 ". Вчера стана ясно, че се приготвят доставки и на ирански балистични ракети " земя-земя " за Русия, чиито лични ресурси от този тип оръжия понижават.

„ Предвид многочислените опустошения, нанесени от ирански безпилотни самолети на гражданската инфраструктура на Украйна, гибелта и страданието, нанесени на нашия народ, а също и във връзка със известията, че Иран може да продължи да доставя оръжия на Руската федерация, представям предложение на президентът да скъса дипломатическите връзки с Иран “, сподели външният министър.

Кулеба акцентира, че Иран носи цялостна отговорност за разрушаването на връзките с Украйна. Министърът добави, че Киев в никакъв случай не е заемал антииранска позиция, само че откакто Иран стана участник в закононарушението експанзия на Руската федерация и други съветски закононарушения на украинска територия, позицията на Украйна ще бъде " доста ясна и почтена ".

„ Ако Иран спре да доставя оръжия на Русия, ще приказваме за обновяване на целия комплекс от връзки “, добави Кулеба.


Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР