Министърът на външните работи на Северна Корея проведе разговори с

...
Министърът на външните работи на Северна Корея проведе разговори с
Коментари Харесай

Китай и КНДР се разбраха за мирно решение на ядрения въпрос

Министърът на външните работи на Северна Корея организира диалози с китайския си сътрудник в Пекин, оповестяват Агенция Франс Прес и " Ройтерс ".

Срещата се организира няколко дни след изненадващата аудиенция на водача на КНДР Ким Чен-ун в Китай, която е преди заплануваните диалози с президентите на Съединени американски щати и Република Корея през април и май.

Говорител на китайското външно министерство означи, че визитата на И Йон-хо в Пекин е къса, защото севернокорейският министър ще посети Русия в сряда.

Агенция KCNA заяви, че И управлява държавна делегация, която ще взе участие на конференция на външните министри на страните от Движението на необвързаните страни в Азербайджан. Министърът ще посети Русия и други някогашни руски републики.

Китай позитивно прави оценка " значимите старания " на КНДР за понижаване на напрежението на Корейския полуостров, декларирал китайският министър на външните работи Ван И пред И Йон-хо.

Китайският министър подчертал пред сътрудника си от КНДР, че президентът Си Дзинпин и Ким Чен-ун са постигнали значим консенсус за спокойно решение на нуклеарния въпрос.

" Китай позитивно прави оценка позицията на КНДР за нуклеарно разоръжаване на полуострова и значимите старания за усмиряване на обстановката на полуострова, и поддържа срещите сред водачите на Севера и Юга и сред Севера и Съединени американски щати ", споделил още Ван И.

И Йон-хо от своя страна пояснил, съгласно китайското външно министерство, че КНДР ще " поддържа близки стратегически връзки " с Китай по значимите въпроси на полуострова. По думите му срещата Ким-Си е била " значим миг " в развиването на двустранните връзки.

По-рано китайският министър съобщи на брифинг с швейцарския си сътрудник, че Пекин се надява срещата сред Ким и президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп през май да " усили взаимното съгласие ". /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР