Министърът на външните работи на Румъния Луминица Одобеску извика тази

...
Министърът на външните работи на Румъния Луминица Одобеску извика тази
Коментари Харесай

Заради лъжи: Руският посланик в Букурещ е извикан в румънското външно министерство

Министърът на външните работи на Румъния Луминица Одобеску извика тази заран посланика на Руската федерация в Букурещ Валери Кузмин по отношение на поредност скорошни изказвания на съветската страна, излиза наяве от прессъобщение на ведомството.

“По време на срещата на съветския дипомат е било предадено дълбокото неодобрение на румънската страна във връзка с изкривения, повърхностен и неподходящ метод, по който се преглеждат, в това число в обществено известие на Посолството на Руската федерация, значими тематики от двустранно значение, които имат своя генезис от историческото минало ”, се показва в публикуваната до медиите информация.

В петък (15 март) Посолството на Руската федерация в Букурещ разгласява на формалната си страница в обществената мрежа Facebook данни, предоставени от Руското министерство на защитата, съгласно които " 784 румънски наемници са се сражавали в Украйна, от които 349 са били убити от съветската войска ".

Твърденията на посолството провокираха реакция от румънското Министерство на външните работи, което посочи, че сходна информация " е част от арсенала на хибридната война и дезинформационната акция, ориентирана против страните членки на Европейски Съюз и НАТО, в това число против Румъния ".

Друга тематика, която интензивно се разяснява от съветски публични лица, е румънското богатство в Москва, откакто Европейският парламент гласоподава резолюция за връщането му в Румъния. Москва съобщи, посредством говорителката на външното министерство Мария Захарова, че всички задължения на Румъния към Руската федерация и Съюз на съветските социалистически републики, съгласно редица специалисти, възлизат на към " 1365-1665 тона злато, което е 20-25 пъти повече от цената на целия румънски златен запас, изпратен в Русия през 1916-1917 година "

Дмитрий Медведев, заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия, бе още по-краен и написа в съветската обществена мрежа " ВКонтакте ", че румънците не са нация и Румъния няма да получи нищо от Русия.

“Това е най-лошото изявление на Медведев. Това към този момент е офанзива против нашата национална еднаквост “, разяснява в изявление Юлиан Фота, някогашен консултант на президента.
По думите му казаното и написаното от Москва ще има огромни последствия във вътрешната политика на Румъния.

“Причината е, че имаме екстремистки обединения, които атакувайки Запада, настояват, че това ще е добре за Румъния. Тези хора в този момент имат проблем вкъщи, тъй като, атакувайки Запада, ни изпращат в обятията на някои, които ни отхвърлят като народ. Е, къде ти е патриотизмът, когато пледираш в интерес на някои, които ни унищожават като народ? ", разяснява Фота.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР