Министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи

...
Министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи
Коментари Харесай

Буяр Османи към ВМРО-ДПМНЕ: Няма по-голямо побългаряване от ваденето на български паспорт

Министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи сподели през днешния ден, че " няма по-голямо побългаряване от изваждането на български паспорт ", разяснявайки позицията на ВМРО-ДПМНЕ, че няма да поддържа измененията в конституцията, оповестяват медиите в Република Северна Македония, представени от Българска телеграфна агенция.

" С всеки ден закъсняваме от ден на ден за Европейски Съюз. Македонците си вадят български паспорт, за който би трябвало да декларираш в София, че си българин по генезис. Няма по-голямо побългаряване от ваденето на паспорт, вследствие на забавянето на интеграциите броят на тези паспорти стига до 100 000. Вписването на българите в конституцията е формализиране на обстоятелството, че става дума за два разнообразни народа. За първи път в конституцията ще имаме македонския народ като болшинство и част от българския народ като малцинство ", сподели Османи, представен от " Слободен щемпел ".

Той уточни, че бъдещето на страната не е отговорност единствено на държавното управление, а на всички, които желаят страната да бъде част от Европейския съюз.

" Страната е в сериозна точка и всеки, който желае да види прогрес, би трябвало да поеме отговорност ", сподели Османи в присъединяване си през днешния ден в предаване по ТВ 21.

За тази цел Османи сподели, че е належащо да се сътвори европейски фронт, който да поеме водеща роля по този път и да бъде освен това от водене на всекидневна политика.

" Сега е моментът, в който би трябвало да носим отговорност за този народ, отговорност за тази страна, тъй като в последна сметка политиката е на първо място работа, тя е тип отговорност към хората, които са ти дали своят вот доверие. Сега е времето на фронта за Европа. Да поддържаме този курс, да стигнем до тази точка и откакто я преминем, тогава политическата сцена да се провежда както желае, това е по-малко значимо сега ", уточни Османи.

Министърът сподели, че би било доста по-честно опозицията ясно да изрази мнението си - дали е за или срещу Европейски Съюз и каква опция предлага.

" Какво предлага опозицията? Евразийска асоциация да вземем за пример? Това е единственият метод да сме почтени към гласоподавателите. Но в случай че твърдите, че желаете европейско бъдеще на страната, пътят към Европа е този. Така не е единствено за нас, по този начин беше за всяка страна ", сподели Османи.

Парламентарната комисия за конституционни промени в Собранието на Република Северна Македония реши през днешния ден да стартира процедурата за промени в конституцията. За приемането им е належащо болшинство от две трети, т.е. за тях би трябвало да гласоподават и 44 депутати на ВМРО-ДПМНЕ в 120-местния парламент. Промените плануват в конституцията да бъдат вписани и българите, което е главното условие на София, с цел да стартира Република Северна Македония договарянията за участие в Европейски Съюз.

Партиите обаче не са трансформирали позициите си. Най-голямата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ остава " срещу " приемането на измененията. Партията на Християн Мицкоски желае измененията в конституцията да влязат в действие при пълноправно участие в Европейски Съюз и упорства за гаранции от европейските институции за македонска еднаквост, език и история, а България да извърши решения на Европейския съд за правата на македонците.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР