Министърът на външните работи на Германия замина за Либия днес,

...
Министърът на външните работи на Германия замина за Либия днес,
Коментари Харесай

Германия притиска Хафтар да участва на мирните преговори за Либия в Берлин

Министърът на външните работи на Германия отпътува за Либия през днешния ден, с цел да убеди военния водач Халифа Хафтар да взе участие на интернационална конференция за разрешаване на спора. В същото време Организация на обединените нации прикани да се поддържа мирната самодейност, осведоми Агенция Франс Прес.
 Ердоган: Турция стартира разполагане на войски в Либия
Ердоган: Турция стартира разполагане на войски в Либия

Ще употребява всички дипломатически и военни средства за постоянен юг и ще сондира

Хайко Маас разяснява, че плануваната за неделя конференция в Берлин е " най-хубавият късмет дълготрайно " за мирни договаряния в Либия, която е в безпорядък от 2011 година, когато беше премахнат дългогодишният водач Муамар Кадафи.

Маас ще се срещне с Хафтар в източния град Бенгази - един от бастионите на генерала - дни след среща с премиера на приетото от Организация на обединените нации държавно управление в Триполи Файез Сарадж.

Правителството на Сарадж е под офанзива от април от лоялните на Хафтар сили. При боевете са починали повече от 280 цивилни и 2000 бойци. Десетки хиляди са разселени.
 Тръмп и Ердоган разискаха Иран, Сирия и Либия
Тръмп и Ердоган разискаха Иран, Сирия и Либия

Нито една от двете администрации не разкри детайлности за извършения през вчерашния ден диалог

" Надявам се, че страните ще употребяват тази опция, с цел да върнат бъдещето на Либия в либийски ръце. За това ние е нужна подготвеност за действително прекъсване на огъня и присъединяване на двете враждуващи страни в разговор, препоръчан от Организация на обединените нации ", изясни Маас.

Лидерите на враждуващите страни се срещнаха в Москва по-рано тази седмица, с цел да завършват съглашение за преустановяване на огъня под посредничеството на Русия и Турция. Но Хафтар напусна договарянията без да се подпише.

В отчета си пред Съвета за сигурност на Организация на обединените нации генералният секретар на международната организация Антониу Гутериш прикани всички враждуващи страни да прекратят боевете и да договарят градивно за преустановяване на спора, в това число и на конференцията в Берлин. Той се разгласи срещу външна интервенция, което съгласно него ще задълбочи спора.
 Хиляди сирийски бойци са трансферирани през Турция в Либия в поддръжка на Триполи
Хиляди сирийски бойци са трансферирани през Турция в Либия в поддръжка на Триполи

Някои още се образоват в Турция, има и искащи от ислямисткия " Шамски легион "

Целта на конференцията в Берлин е приемане на шест точки , в това число трайно преустановяване на огъня, използване на оръжейното ембарго и връщане към политическия развой за мир, разкри Гутериш.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР