Министърът на външните работи на Финландия Пека Хаависто заяви, че

...
Министърът на външните работи на Финландия Пека Хаависто заяви, че
Коментари Харесай

Във Финландия призоваха за пауза в преговорите с Турция за членство в НАТО

Министърът на външните работи на Финландия Пека Хаависто съобщи, че е нужна " пауза “ от  няколко седмици в договарянията с Турция по отношение на проектите на Хелзинки и Стокхолм за участие в НАТО, предава Reuters .

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган разгласи в понеделник, че Швеция не би трябвало да разчита на поддръжката на страната му за участие в НАТО след митинга в Стокхолм, на който бе изгорено копие от свещения за мюсюлманите Коран.

" Необходим е пауза, преди да се върнем към тристранните договаряния и да забележим къде сме,.... тъй че към момента не би трябвало да се вършат изводи “, разяснява Хаависто в телефонно изявление за организацията.

" Мисля, че ще има отмора за няколко седмици “, добави той.

Швеция и Финландия аплайваха за присъединение към Организацията на Северноатлантическия пакт след нахлуването на Русия в Украйна. Двете страни се нуждаят от поддръжката на всички сегашни страни от НАТО, с цел да станат част от пакта.

Турция обаче упорства Швеция да заеме по-категорична позиция против " терористите “, основно кюрдски организации и мрежата на Гюлен, която Анкара упреква за опита за държавен прелом от лятото на 2016 година

Финландия и Швеция неведнъж са казвали, че възнамеряват да се причислят към Алианса по едно и също време и това не се е трансформирало, акцентира Хаависто.

  " Не виждам потребност от полемика за това “, отговори министърът на въпрос дали Финландия може евентуално да продължи напред в процеса без Швеция.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР